• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprzedaż samochodu osobie z Ukrainy z pobytem ponad 6 miesięcy

Matt0x

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Sprzedaję samochód i osoba zainteresowana jest z Ukrainy. Osoba ta pracuje w Polsce i z tego co mi powiedziała jest już ponad 6 miesięcy w PL co ma ją uprawnia do zakupu i rejestracji samochodu w PL.
Z tego co się dowiedziałem to procedura sprzedaży jest taka sama jak w przypadku kupującego z PL, należy przekazać dowód rejestracyjny, OC, kartę pojazdu oraz na umowie kupna sprzedaży spisać wszystkie dane z paszportu kupującego? (Imię Nazwisko, kraj, miejscowość, ulica, kod pocztowy, nazwa i nr dokumentu tożsamości, wydany przez, NIP.
Jak rozumiem, te dane należy przepisać w takim języku/alfabecie jak zostały zapisane to znaczy dokładnie takimi literami jak są napisane w języku ukraińskim? Wiadomo, że te ich niektóre litery są inne ale rozumiem, że mają właśnie tak być zapisane w umowie?

Wiem, że nie mają też nr PESEL, więc czy mogę w zastępstwie tutaj zapisać polski numer NIP, który raczej powinni mieć?

Co z danymi z obecnego miejsca przebywania w PL? Musze spisać dane z karty pobytu czasowej i też je umieścić na umowie czy może zrobić tylko kopię?

Ogólnie nie mam też pewności, czy ta osoba kupująca będzie rzeczywiście ten samochód rejestrować w PL, bo na początku Pan chciał aby te autko sprzedać osobie z Ukrainy plus napisać oświadczenie na użytkowanie u notariusza aby mógł przekroczyć granicę polski na wschód na co ja się nie zgodziłem. Obecnie sprawa się ma tak, że ten samochód kupi osoba z Ukrainy co jest tu powyżej 6 miesięcy i ona zarejestruje na siebie ten samochód, po czym później (sprzeda -być może) wystawi te zaświadczenie notarialne dla tej osoby co chce nim wrócić na Ukrainę.

Na co zwrócić uwagę i jak sporządzić umowę aby wszystko dla mnie było ok i abym później nie miał żadnych problemów?
Od razu po sprzedaży mam zamiar iść zgłosić sprzedaż do Wydziału komunikacji oraz ubezpieczyciela.
Bardzo proszę o porady.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Matt0x

Początkujący
Punktów
0
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Ostatecznie nie sprzedałem auta ale mam już innego kupca z Ukrainy, który chce to zrobić legalnie. tzn. po zakupie auta udaje się ze mną do mojego urzędu komunikacji i tam wyrejestrowuje samochód w celu rejestracji w innym kraju (Ukraina), w tym momencie Pani urzędniczka zabiera tablice rejestracyjne, mój dowód rejestracyjny i wydaje mu tymczasowy (na jego dane) wraz z nowymi tymczasowymi tablicami rejestracyjnymi.
Wszystko legalnie i ja też będę mógł spać spokojnie.
Tak się tylko zastanawiam aby w umowę kupna - sprzedaży zawrzeć zapis o tym, że kupujący oświadcza iż po zakupie auta wyrejestruje samochód w urzędzie komunikacji.
Jak myślicie można coś takiego wstawić? Czy może lepiej nie kombinować i po prostu przed sprzedażą auta odkręcić tablice rejestracyjne aby mieć je przy sobie i zdać je z kupującym w wydziale komunikacji?
A co w przypadku jak w paszporcie nie będzie miejscowości zamieszkania i ulicy?
Co w przypadku jak kupujący nie będzie miał numeru PESEL ani NIP?

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Znajomy sprzedawał Ukraińcowi na zwykła umowe i Ukrainiec wrócił po dwóch dniach autobusem, na granicy go złapali, auto skonfiskowali a znajomy musiał spisać umowę przy motariuszu z Ukraińcem aby nowy nabywca mógł odzyskać pojazd i przekroczyć granicę tak że umowa spisana notarialnie ma jakąś tam moc, najlepiej w urzędzie dopytać

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Znajomy sprzedawał Ukraińcowi na zwykła umowe i Ukrainiec wrócił po dwóch dniach autobusem, na granicy go złapali, auto skonfiskowali a znajomy musiał spisać umowę przy motariuszu z Ukraińcem aby nowy nabywca mógł odzyskać pojazd i przekroczyć granicę tak że umowa spisana notarialnie ma jakąś tam moc, najlepiej w urzędzie dopytać
Taa...a potem się obudziłeś i miałeś mokro w gaciach...:eek::D

Tu jest dziennik ustaw - wystarczy poczytać : https://www.gov.pl/web/infrastruktura/rejestracja-pojazdow

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Chyba pomyliłeś mnie z własną kobietą, a takie teksty to zostaw dla równych sobie

next22

SuperMechanior
Punktów
39
Tak naprawdę to Twój znajomy NiC nie musiał :) :) :)
To Ukrainiec próbował przemycić swoje ( legalnie zakupione w PL) auto przez granicę by uniknąć płacenia cła.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ludzie nie znają prawa, a nawet nie chcą poznać - co w dobie internetu zajmuje chwilę- polegają na tym co powie znajomy/a i potem wypisują opowieści dziwnej treści...:meh:

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Tak naprawdę to Twój znajomy NiC nie musiał :) :) :)
To Ukrainiec próbował przemycić swoje ( legalnie zakupione w PL) auto przez granicę by uniknąć płacenia cła.
I tu mnie właśnie kolego zrozumiałeś że ze strony sprzedającego nic nie grozi tyle że Ukraińcy mają też swoje przepisy i znajomy w sumie z dobrej woli podjechał z nim do notariusza

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
Sprzedawałem wprawdzie Bułgarowi, ale wystarczy zwykła umowa kupna-sprzedaży - byle spisana po polsku. Do tego oddałem mu dowód rejestracyjny, ubezpieczenie. Ważne także żeby na umowie wpisać oprócz daty jeszcze godzinę sprzedaży. Oni także nie mają nr PESEL. Wystarczyły 'jego dane' z paszportu. Na drugi dzień wyrejestrowałem auto w urzędzie i zgłosiłem do ubezpieczyciela. Ot tyle. Ale nie powiem - stracha trochę miałem.

Do góry Bottom