• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stała średnia spalania ?

VECTRA B 2.0

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
POZNAN
Witam serdecznie mam taki problem z vectra b 2.0 i 16v 100kw komputer pokładowy pokazuje mi cały czas tą samą wartość średniego spalania czy to na mieście czy na autostradzie !? Ogólnie komputer chyba chodzi normalnie bo spalanie pokazuje normalnie i inne parametry też tylko ta jedna opcja jakby się zawiesiła średnie spalanie na sto ? Jadąc w trasę zrobiłem 500km a średnie spalanie 10.2 l ale nie zgadza się to z ilością paliwa w baku bo przy takim spalaniu co pokazuje komputer już bym niemiał paliwa w baku a tu jeszcze mniejsza połowa baku paliwa na stanie . Macie na to jakiś pomysł , Pozdrawiam

Solution
Ta średnia spalania niby działa bo teraz latem obniżyło się o 1 setną z 10.2l na 10.1l a teraz wróciło na 10.2l książkowo ta wartość jest ok na mieście , tylko dlaczego na autostradach mi tą samą wartość pokazuje.

czy wiesz jak działa średnia w takim komputerku? podpowiem: im więcej przejedziesz, tym wolniej się zmienia.

odłączałem akumulator

to jak ten sławny handlarz :)

1694807525381.png

po co... na co...

Jarzi już ci napisał: skasuj wskazania komputera pokładowego:
A resetujesz czasem wynik?

VECTRA B 2.0

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
POZNAN
Po podpięciu pod komputer, jakie błędy?
żadnych błędów tylko były związane z czujnikiem wałka rozrządu , przed tą awarią wymieniłem rozrząd ,czujnik położenia wałka rozrządu i podłączyłem filtr sportowy stożkowy czy któraś z tych rzeczy ma wpływ na ten błąd bo wcześniej działało wszystko i prawidłowo pokazywał średnie spalanie w którym osiągnąłem nawet na poziomie 7l 100 .Oczywiście filtr zmieniony na fabryczny na stożkowym jeździłem może ze cztery miesiące. Ta średnia spalania niby działa bo teraz latem obniżyło się o 1 setną z 10.2l na 10.1l a teraz wróciło na 10.2l książkowo ta wartość jest ok na mieście , tylko dlaczego na autostradach mi tą samą wartość pokazuje.
Automatyczne połączenie postów:

odłączałem akumulator

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Ta średnia spalania niby działa bo teraz latem obniżyło się o 1 setną z 10.2l na 10.1l a teraz wróciło na 10.2l książkowo ta wartość jest ok na mieście , tylko dlaczego na autostradach mi tą samą wartość pokazuje.

czy wiesz jak działa średnia w takim komputerku? podpowiem: im więcej przejedziesz, tym wolniej się zmienia.

odłączałem akumulator

to jak ten sławny handlarz :)

1694807525381.png

po co... na co...

Jarzi już ci napisał: skasuj wskazania komputera pokładowego:

Solution

VECTRA B 2.0

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
POZNAN
Przyczyną tak wysokiego spalania było uszkodzenie rury dolotowej powietrza przy czujniku powietrza i miał lewe powietrze stąd takie wysokie spalanie , przypadkowo odkryłem tą dziurę . Po zaklejeniu przywróciło się realne działanie komputera i spalanie.

Do góry Bottom