• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stacja Klimatyzacji na Czynnik 1234yf

AutoManiak85

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Lublin
Witam.
Zamierzam wprowadzić do swojej oferty obsługę ukladow z czynnikiem 1234yf.
Ma ktoś większą wiedzę na temat tego na co zwrócić uwagę przy zakupie stacji?
Jedni mówią, że wystarczy czysta maszyna na Czynnik R134a i złączki na nowy Czynnik. Inni zaś, że potrzebna jest typowo na 1234yf z pasem grzewczym. Zastanawia mnie również czym różni się stacja do obsługi hybryd od tej, która ich nie obsługuje. Bardzo dużo pytań, a zbyt mało konkretnych odpowiedzi. Jest ktoś w stanie pomóc? Za domysły i rady (wiem, że dzwoni, ale nie wiem w, którym kościele) podziękuję. Proszę również nie zasmiecac tematu. Za wszelkie konkretne info z góry dziękuję

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
SZKOLENIE F-GAZ da ci wszystkie info skoro klima sie interesujesz. hybrydy inny olej w ukladzie , r134a / r1234yf praktycznie nowy mozna zastapic starym

carserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Miasto
Bielsko- Biała
Również jestem zainteresowany tematem zakupu maszyny na nowy gaz, nie bardzo interesują mnie jakieś bajery w maszynie. Od 10lat robię na maszynie acm3000 z drukarką czynnik r134a. Jest to prosta i wytrzymała maszyna, serwis można robić samemu bo kody są jawne. Gdyby nie to że teraz za taką na nowy gaz z drukarką trzeba dać 12-13tys to bym się nawet nie zastanawiał ale w tej cenie pojawiają się już automaty Spin, Freddo, Viaken tylko co to jest warte? Jeszcze jakaś prosta Teksa ale tutaj to podawanie oleju do mnie nie przemawia.

Dowiedziałem się od serwisanta że praktycznie każdą stacje można przerobić na nowy czynnik nawet proponował mi zakup takiej używanie po przeróbc. Jednak nie w każdej można zmienić bazę danych na nowy czynnik. Więc wszystko będzie działać ale danych trzeba szukać. Oczywiście można kupić np Texe 760r tylko czy potrzebnie?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom