• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stacjonarny ściągacz do sprężyn, jaki kupić?

HeXeN

Gaduła
Punktów
10
ktoś posiada ten GEKO przenośny i mógłby napisać czy warto?

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Witam.

Ja używam opasek jednego rodzaju i jednego przyrządu do zaciskania tych opasek.
Pozdrawiam.
Poniżej Dyziek ma rację, a ja wyraziłem się nieprecyzyjnie, ponieważ używam w zdecydowanej większości tych opasek, jak muszę założyć nową opaskę. Jak stara opaska wielokrotnego użytku jest w dobrym stanie, to oczywiście zostawiam starą i mam do opasek przyrząd na linkę i kilka obcążek.
Jeszcze raz pozdrawiam.:)

Jest jeszcze fajny zestaw do opasek osłon przegubów.Robi się je samemu

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
A ja jakoś w takie opaski nie wierze - robiłem parę razy i do plastikowych osłon się nie nadają, zwyczajnie się ześlizgują.
Jednak jak się stalową zaciśnie to dopiero obcęgami można zdjąć :)

PySIEK

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Podlaskie
www.facebook.com
Posiadam przenośny z GEKO.
Jestem zadowolony.Przewaga nad stacjonarnym jest taka, że można z nim podejść do samochodu oraz schować jak się nie robi(oszczędność miejsca).
Wady:
-wyskakuje górne zabezpieczenie przy kręceniu ale to w niczym nie przeszkadza,
-trzeba mocować amory np. w imadle,

HeXeN

Gaduła
Punktów
10
Ford Focus - sprężyny tył - rozumiem że przenośnym nie podejdzie?

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Posiadam przenośny z GEKO.
Jestem zadowolony.Przewaga nad stacjonarnym jest taka, że można z nim podejść do samochodu oraz schować jak się nie robi(oszczędność miejsca).
Wady:
-wyskakuje górne zabezpieczenie przy kręceniu ale to w niczym nie przeszkadza,
-trzeba mocować amory np. w imadle,
Mam taki, nie wiem jak wyswietli sie link u Was
http://www.ebay.co.uk/itm/Macpherso...mper-Set-Extractor-Mcpherson-UK-/251362518000
dosc ciezka ta teczka, ale dziala OK jako sciagacz, zajechalem te zwykle a z tego jestem zadowolony.
Jedna sprzezyne na aucie jak scisnielem to myslalem ze juz nie wstanie :D prawie do zera.

08michael

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
K-n
Witam.Mam prośbę,czy mógłby ktoś mi podać z jakiego profilu jest ten ściągacz stacjonarny?Lubię się nie raz oderwać od aut i sobie coś innego pogrzebać. chodzi mi o wymiar profilu i jego grubość.

08michael

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
K-n
Jednak nabyłem taki jak Ludo44.Nie ma sensu bawić się w robienie takiego urządzenia.

HeXeN

Gaduła
Punktów
10
Witam . Planuję kupić taki oto ściągacz firmy geko . Czy ktoś z was pracował nim ? Jak się sprawuje ? Czy opłaca się kupić ?
Zakupiliśmy przenośny BASS i na razie test na Volvo S40 II sprężyny tył - poezja.
PS. Ktoś się orientuje czy w Focusie będzie podobny dostęp jak w Volvo?

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
samo mocowanie wygląda tez na solidniejsze - a jak ze ściąganiem wąskich i szerokich sprężyn ? Nie ma problemu z dopasowaniem się tego talerza do sprężyny?

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
samo mocowanie wygląda tez na solidniejsze - a jak ze ściąganiem wąskich i szerokich sprężyn ? Nie ma problemu z dopasowaniem się tego talerza do sprężyny?
Nie ma problemu, są te mniejsze talerze i bez problemu złapią wąską sprężynę

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Zdecydowanie talerzowy będzie o wiele lepszym wyborem, ponieważ ściskana jest tylko sama sprężyna, a amortyzator zostaje luźny. Przy sprężynach w kształcie delikatnego banana ma to bardzo duże znaczenie.

MichałFso

SuperMechanior
Punktów
10
Witam. Też coś muszę kupić, bo męczą mnie te małe śrubowe ściągacze. Z tego co wyczytałem, bardziej polecane są ściągacze talerzowe? Bo te zwykłe, mają trochę lipny uchwyt...

Do góry Bottom