• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stuk i wibracja w momencie dodania gazu i spadku obrotów

kptDoopa

Początkujący
Punktów
4
Cześć. Mam taki problem z fordem ka 2008 rok, silnik 1.2 benzyna: w momencie dodania gazu, zanim obroty jeszcze zaczną się podnosić słychać 2-3 stuknięcia. Gdy obroty spadną z powrotem na 800, znowu słychać takie same puknięcia, oraz silnik na moment wpada w wibracje. Dzieje się tak w momencie zatrzymania pojazdu, oraz podczas gazowania na postoju bez wrzuconego biegu.
Czy spotkał się ktoś z was może z czymś takim?

Dorzucam filmik na którym słychać te puknięcia oraz wibrację.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Z całym szacunkiem, ale nikt ci nie zlokalizuje tych stuków przez internet, to może być wszystko. Rozrząd, panewka, zawory a nawet głupia poducha silnika czy zawieszenie ( bez żartów, ale na logikę od razu widać, że nic z tego nie będzie przez internet) Czemu nie zostawisz mechanikowi, żeby zweryfikował i ustalił skąd się wywodzi ten dźwięk? Tutaj cudów nie spodziewaj się, bo będziesz musiał połowe silnika rozbierać.

kptDoopa

Początkujący
Punktów
4
Z całym szacunkiem, ale nikt ci nie zlokalizuje tych stuków przez internet, to może być wszystko. Rozrząd, panewka, zawory a nawet głupia poducha silnika czy zawieszenie ( bez żartów, ale na logikę od razu widać, że nic z tego nie będzie przez internet) Czemu nie zostawisz mechanikowi, żeby zweryfikował i ustalił skąd się wywodzi ten dźwięk? Tutaj cudów nie spodziewaj się, bo będziesz musiał połowe silnika rozbierać.
Auto odstawiam do mechanika za 2 tygodnie, niestety wszyscy w okolicy mają napięty grafik. Liczyłem, że może ktoś się spotkał z dokładnie takim samym objawem jaki opisałem, bo przecież silnik ma skończoną liczbę możliwych awarii i na pewno część z nich się powtarza co jakiś czas wśród użytkowników danego auta z danym silnikiem :)

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Auto odstawiam do mechanika za 2 tygodnie, niestety wszyscy w okolicy mają napięty grafik. Liczyłem, że może ktoś się spotkał z dokładnie takim samym objawem jaki opisałem, bo przecież silnik ma skończoną liczbę możliwych awarii i na pewno część z nich się powtarza co jakiś czas wśród użytkowników danego auta z danym silnikiem :)
takie objawy jak na filmie to z 10 mozliwych awarii może sugerować, chcesz coś na siłe dobrego wymieniać?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Tłucze jak chu.
Guma koła pasowego, albo poduszka silnika...to tak na słuch ;

Chociaż to jest dość regularne...to może jakiś napinacz 'odbija'

Do góry Bottom