• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stuk w kole po dziurze - łożysko czy przegub?

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
Witam
Pacjent to rover 75 2.0 CDT
2 dni temu wpadłem lewym przednik i tylnym kołem w wielka dziurę zalana woda z dość mała prędkością bo może ze 30 km/h ale mimo to pojawiło sie puk puk puk z częstotliwością adekwatna do prędkości. Puka przy jeździe na wprost i skręcie w prawo, przy skręcie w lewo całkowicie cichnie. Nie ma typowego szumu jaki sie pojawia przy wysypanym łożysku kola, tylko pukanie.
Pytanie: uszkodzone łożysko czy może przegub - objawy wskazują na przegub, ale z drugiej strony to czy to możliwe żeby przegub rozsypał się od dziury?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
No to trzeba bujnąć budą(ręką) czy nie poleciał amorek,jeśli poleciał,to jego jest wina.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Rover 75 to proste zawieszenie. Jak brudzić się nie chcesz to jedź na skp daj 20 zł na szarpakach coś wyjdzie. Przegub raczej nie strzelił po wjeździe w dziurę, na łożysko koła też bym nie liczył.

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
nie chodzi o to ze nie chce mi sie brudzić, bo Dawidek126 jeśli jesteś na forum roverki to pewnie mnie znasz poniku i wiesz co robię z mg i r75 - po prostu teraz mam takie okres, ze nie mam czasu zjeść. Dziś poszedłem do kanału - wszedłem pod auto i od razu tel ze trzeba gdzieś jechać i tyle z diagnostyki. Na pewno walnięte jest łożysko lub przegub może opona. Amor odpada bo pukanie jest jednostajne i częstotliwość wzrasta ze wzrostem prędkości

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Jak nie masz czasu to witaj w klubie, tyle że jeśli to np. Sworzeń i wypadnie podczas jazdy to kaplica. Na forum Roverki był taki przypadek....

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Sworznie wahaczy wyskakują zazwyczaj przy niskich prędkościach także nic się nie stanie złego aby tylko omijać chodniki

WOJTAS 1310

SuperMechanior
Punktów
6
Dobry post Pany .Tak czytam przy kawie heh i się zastanawiam ponoć corona już w odwrocie a tu sprawdzanie łożyska i wahaczy online .

Do góry Bottom