• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stukająca kierownica

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Witam, mam Clio II 2001 benzyna 16v 75 KM 55 kW 1.2
Mam problem z układem kierowniczym, otóż słuchać stuki na kierownicy, które nie zawsze występują. Zazwyczaj podczas większych skrętów kierownicą, np. na rondzie gdy z dużego skrętu zaczynam prostować kierownice stuka, dźwięk roznosi się po całej kierownicy i czuć go w dłoniach w chwili stuknięcia.
Filmik (stuki słychać w 1s, 5s, 9s, 12s):
Co to może być?

Zauważyłem też, że kierownica jakby działała o wiele luźniej przy wyproście i zakresie ruchu 1 cm w lewo <- i 1 cm w prawo ->, dopiero jakby od centymetra w daną stronę czuć opór.
Wspomaganie mam prawdopodobnie elektryczne, nie mam zbiornika do płynu.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Badanie na SKP kosztuje 20zeta. trwa 10 minut. Mechanik, zdiagnozuje to i naprawi za 200zł.
Nie rozumiem po co to pytanie. Moim zdaniem masz rozwalony krzyżak kolumny kierowniczej.
Co teraz z tą wiedzą nabytą na forum zrobisz?

W 5, 7 i 9tej sekundzie mojego wpisu słychać pierdnięcie.
Zwróć na to uwagę proszę.

Ostatnia edycja:

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Mi nie zależy na tym żeby z klienta zdzierać ,mechanik podiagnozie będzie wiedział co wymienić ,wróżyć zawsze zaczynam od najprostszych i najtańszych żeczy .

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
A może to sprężyna pękła?
Nie wiem po kiego grzyba jutuber tak macha fajerą.

Mi nie zależy na tym żeby z klienta zdzierać ,mechanik podiagnozie będzie wiedział co wymienić ,wróżyć zawsze zaczynam od najprostszych i najtańszych żeczy .

W pięć minut będziesz wiedział czy to krzyżak, tylko przez internet ciężko go wymacać.

Do góry Bottom