• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stuki w silniku 1.6hdi 112KM

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Dzień dobry.Po uruchomieniu samochodu słychać metaliczne stukanie,wydaje mi się że z okolic rozrządu,ale pewności nie mam.Wystepuje to tylko na biegu jałowym gdy silnik jest zimny.Gdy dodam gazu lub gdy silnik rozgrzeje się problem znika.
Auto to Peugeot 3008,silnik 1.6hdi 112KM.

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Dodam jeszcze,że zostały sprawdzone i wymienione panewki korbowodowe oraz podkładki pod wtryskiwaczami.Brak jakichkolwiek błędów na kompie.
Stuki na zimnym silniku,na ciepłym ustają.

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Wiem,że ciężko i tak naprawdę to może być wszystko.Moze opiszę dokładniej.
Gdy odpale silnik stukanie pojawia się kilka sekund po odpaleniu nie od razu.Zauwazylem,że miej więcej gdy włącza się kompresor klimatyzacji.Pomyslalem że może sprzegielko nie zawsze łapie bo było już zmęczone więc zostało wymienione jednak to nie rozwiązało problemu.
Stukanie ustępuje na biegu jałowym gdy silnik chwilę popracuje i lekko się rozgrzeje jednak to jeśli chodzi o bieg jałowy.
Na biegach 1,2,3 stukanie występuje podczas przyspieszania-auto jest zamulone i słabo zbiera sie.Od prędkości 70-80km/h problem znika i auto normalnie jedzie.
Po rozgrzaniu silnika czuć również zapach spalin w kabinie.Podkladki pod wtryskiwaczami były wymieniane.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
No to może nie zlecaj konkretnych prac na warsztacie, tylko poproś o osłuchanie i diagnozę.

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Panewki korbowodowe chciałem wymienić profilaktycznie bo słyszałem,że czasami jest w tych silnikach z nimi problem,a wysprzeglik też już był zmęczony bo auto ma swoje lata także nie ma problemu.Podkladki już puszczaly to dobrze że zostały wymienione.
Ale problem nadal występuje i podejrzewam,że leży po stronie układu wtryskowego.Albo wtryskiwacze już siadają lub jakiś czujnik,ale nie ma błędów na kompie.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Zrozum, że szukasz po omacku, jak ślepiec.
To tam, to tu. Wymieniłeś panewki, podkladki pod wtryskami, wysprzeglik. Kasa leci, efektow żadnych, ale za to ile zaoszczędziłeś na diagnozie...
Przestań szukać na forach problemów innych ludzi

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Przestań szukać na forach problemów innych ludzi?Chłopie co ty piszesz?
Opisałem problem swojego auta powyżej.
Powiedziałem ci j,że panewki wymienilbym tak czy inaczej,a podkładki musiałem wymienić także nie wiem o co Ci chodzi. Na kompie nie ma zadnych błędów to o jakiej diagnozie mówisz?
Nie umiesz lub nie chcesz pomóc to po co się wypowiadasz bo to wogóle nic nie wnosi do naprawy auta.
Byłem u dwóch mechaników i mówią,że może to,a może tamto to napisałem tutaj na forum.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
W tych silnikach często grają wtryski, metoda chałupnicza? Odłączaj po kolei( dla bezpieczeństwa na zgaszonym silniku) i zobacz kiedy będzie cicho. Jeśli to np. Trzeci wtrysk( uwaga, Francuz liczy cylindry od skrzyni) to zamień go z sąsiednim i zobacz czy stuki poszły za wtryskiem czy zostały na tym co wcześniej. Jeśli poszły za wtryskiem to wtrysk do wymiany( żadne regeneracje, kupuj nowy, grosze kosztuje), jeśli zostały na cylindrze silnik do otwarcia.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Przestań szukać na forach problemów innych ludzi?Chłopie co ty piszesz?
Cały czas pisze to, że wymieniasz w ciemno. Mogę się założyć o przysłowiową flaszkę, że lecisz według tego co wyczytałeś na forum użytkowników peugeota.

Opisałem problem swojego auta powyżej.
Taaa: silnik stuka. Co to może być :)

Na kompie nie ma zadnych błędów
I nie będzie. Komputer nie pokaże ci błędu wybitej panewki, luźnego zaworu lub zużytego koła zmiennych faz

to o jakiej diagnozie mówisz?
Nazwijmy, że organoleptycznej :D
Trzeba na posłuchać gdzie stuka. A nie podawać na odległość, przez internet, gdzie MOŻE stukać.

Nie umiesz lub nie chcesz pomóc to po co się wypowiadasz bo to wogóle nic nie wnosi do naprawy auta.
Moja pomoc polega na tym, żebyś zrozumial, że trzeba to najpierw zbadać, a nie wymieniać na pałę.

Byłem u dwóch mechaników i mówią,że może to,a może tamto to napisałem tutaj na forum.
I oczekujesz, że ktoś postawi w ciemno trafną diagnozę? Żebyś przynajmniej nagrał dzwiek tego silnika... Ale nawet tego nie zrobiłeś.

Ja osobiscie jeżeli mechanik, lekarz, elektryk czy inny specjalista zaczyna mi rozmowę, że może to, a może tamto albo to. To ja go zmieniam. Bo ja płacę również za jego wiedzę i doświadczenie. Oraz przede wszystkim za pewność naprawy. A nie za gdybanie. Rozumiem, że to kosztuje, ale ostatecznie wychodzi taniej. Wymienić części jest bardzo łatwo, ale sztuką jest stwierdzić trafnie które.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
479
Miasto
Józefów
Cały czas pisze to, że wymieniasz w ciemno. Mogę się założyć o przysłowiową flaszkę, że lecisz według tego co wyczytałeś na forum użytkowników peugeota.

Taaa: silnik stuka. Co to może być :)

I nie będzie. Komputer nie pokaże ci błędu wybitej panewki, luźnego zaworu lub zużytego koła zmiennych faz

Nazwijmy, że organoleptycznej :D
Trzeba na posłuchać gdzie stuka. A nie podawać na odległość, przez internet, gdzie MOŻE stukać.

Moja pomoc polega na tym, żebyś zrozumial, że trzeba to najpierw zbadać, a nie wymieniać na pałę.

I oczekujesz, że ktoś postawi w ciemno trafną diagnozę? Żebyś przynajmniej nagrał dzwiek tego silnika... Ale nawet tego nie zrobiłeś.

Ja osobiscie jeżeli mechanik, lekarz, elektryk czy inny specjalista zaczyna mi rozmowę, że może to, a może tamto albo to. To ja go zmieniam. Bo ja płacę również za jego wiedzę i doświadczenie. Oraz przede wszystkim za pewność naprawy. A nie za gdybanie. Rozumiem, że to kosztuje, ale ostatecznie wychodzi taniej. Wymienić części jest bardzo łatwo, ale sztuką jest stwierdzić trafnie które.
W punkt każda wypowiedź :)

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Ja też się z tobą zgadzam.Niestety nie mam takiego mechanika w pobliżu.Wczesniej miałem Renault Megane,którego sprzedałem.Przyjechal klient i pytał o rozrząd,powiedziałem że był wymieniany niedawno,wszystko ok itd.Kupil ode mnie te auto i zadzwonił po 2tyg. że mówiłem mu,że był wymieniany rozrząd,a jego mechanik na miejscu ściągnął osłonę i okazało się że pasek rozrządu jest w opłakanym stanie.Mowie gościowi,podałem mu nawet miesiąc kiedy wymieniałem,podesłał mi zdjęcia.Okazalo się,że zapłaciłem za usługę która wogóle nie została nigdy wykonana.
Facet pewnie pomyślał,że okłamałem go,a prawda jest taka,że mechanik okłamał mnie.
Nie mówię,że każdy mechanik jest zły i nieuczciwy,ale później klient ma problem aby mieć do kolejnej osoby zaufanie.
Stąd moje pytania na forum.

Do góry Bottom