• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stuki w silniku vw 1.4mpi

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Cześć
Trochę minęło czasu, ale to z powodu problemów technicznych amatora filmów video

Słuchajcie, wracając do poprzedniego mojego tematu, jest ciąg dalszy tej prozy. O ile część usterek udało się opanować to pozostała ta jedna dośc poważna wiązana ze stukami pochodzącymi od silnika.
Tak pokrótce od początku. Silnik maił wymienianą miskę olejową, uszczelniacz wału oraz pasek rozrządu. Niby nic wielkiego, lecz po odpaleniu są w nim takie stuki jak na filmie.
Nie umiem dojść co to jest i nawet nie potrafię stetoskopem namierzyć źródła. Na zewnątrz słychać a przykładając stetoskop w rożne miejsca nie ma jednoznacznego źródła.
Jak wytrzymacie 4 minuty słuchając tego to widać że te stuki są jakby falowo, na chwile zniknie i znowu się pojawia.
Czy to może być tzw Piston Slap czy raczej coś z popychaczami zaworowymi.
Tego wcześniej nie było. Silnik całą zimę stał tylko co to ma wspólnego. Rozrząd weryfikowany, nie ma co się czepiać, blokady pasują jak należy.

Macie większe doświadczenie, podpowiedzcie co poszło nie tak. Możecie gdybać, wróżyć, może cokolwiek naprowadzi mnie na trop, bo mi zabrakło pomysłów. Jedno co zauważyłem to że jak postoi parę dni nieodpalany to zaklepią popychacze, to też mnie zastanawia bo w innych silnikach z jakimi miałem stycznośc (BCA, BBY) nie spotkłąem się z czymś takim.

Miquel

Uczestnik
Punktów
1
Ja bym na twoim miejscu odpuścił poszukiwania, miałem kiedyś auto z tym silnikiem, dokładniej kod AUA i chodził podobnie, z czasem serwisy zalecały olej 5w50, zamiast jak na początku 5w30. Ten silnik ma wadę fabryczną i musiałbyś zrobić remont co jest nieopłacalne.

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Wg mnie to mało prawdopodobne ale czy to może być aż taki zbieg okoliczności że to pojawiło się po postoju półrocznym?
Jeśli to tłoki czy można to tak zostawić i jeździć?

Do góry Bottom