• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

SUV w automacie

tombond

Początkujący
Punktów
0
Witam Serdecznie,

Chciałbym prosić o pomoc w wyborze SUV-a w automacie max 10 letniego . Wiem, że jest sporo podobnych tematów o zakupie SUV-a, ale w gre wchodzi tylko taki z automatyczną skrzynią biegów.

Auta potrzebuję do codziennego użytku (dojazd do pracy, zakupy), najczęściej pokonuje bardzo krótkie trasy (max 5-10km), często jazda po mieście. Biorąc pod uwagę aktualne ceny paliw, dosyć ważne jest by auto było w miarę ekonomiczne. Diesel zazwyczaj wychodzi badziej ekonomiczny, ale może lepszym wyborem będzie benzyna do jazdy po mieście i takich krótkich trasach jakie jeżdżę, z benzyniakami jest też mniej awari.

Mam zamiar kupić auto tylko z pełną historią serwisową, by mieć "jakąś większą pewność", że olej w silniku i skrzyni był wymieniany terminowo.

Najbardziej zależy mi na tym by auto było najmniej awaryjne jeśli chodzi o silnik i skrzynie biegów oraz aspekt bezpieczeństwa (testy zderzeniowe itd), potem aspekt ekonomiczny i komfort jazdy.

W ciągu roku średnio pokonuje zaledwie 5-7 tys km, dlatego planuje jeżdzić tym autem przez kolejne 5-10 lat, jeśli będzie sprawować się dobrze.

Biorąc pod uwagę ilość km jakie pokonuje w ciągu roku, jakiego max przebiegu powinienem szukać, by silnik i skrzynia biegów nie sprawiała problemów przez kolejne 50 tys km ?

Każdy model ma też różne wersje silnikowe i idzie się w tym pogubić, dlatego prosiłbym o wasze propozycje wskazując model auta, wersję silnikową,max przebieg oraz opinie na temat wytrzymałości silnika i automatycznej skrzyni biegów dla wybranego modelu.

Moje typy:

1. Volvo XC60 Automat (benzyna lub diesel)
Dużym plusem XC60 jest przystępna cena dla starszych roczniników.

2.Toyota RAV4 (2013 – 2019)
2.0 V-matic CVT Benzyna lub
2.2 D-CAT Icon Auto Diesel

3. Honda CR-V 2012-2018
1.5 tdi Titanium Diesel
1.6 i-DTEC (bardzo nieskie spalanie)
1.6 benzyna

4. Ford Kuga (2013 – 2020)
1.5T EcoBoost Benzyna
1.5 TDCi Zetec
1.5 TDCi Titanium Powershift
2.0 TDCi Powershift

5. Mitsubishi ASX (10-21), 2.2 DI-D

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1844
Miasto
Koszęcin
Ja bym brał Japończyka. Mało tego się naprawia czyli mało się psują albo mało tego jeździ. A tak ma serio kumpela ma toyotę. Wymieniamy tylko części eksploatacyjne

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
312
Co by nie było nie bierz kugi. Albo honda albo toyota jak dla Ciebie

tombond

Początkujący
Punktów
0
Co by nie było nie bierz kugi. Albo honda albo toyota jak dla Ciebie
Z ciekawości spytam, co jest nie tak z Kugą, oraz chciałbym poznać opinie o Volvo XC60 i automacie w tym modelu?

Wydaje mi się własnie, ze RAV-4 była by namniej awaryjna. Czy skrzynie automtycznę są również dobre w RAV-4? Jaka wersja silnika w moim przypadku była by lepsza, 2.0 V-matic CVT Benzyna czy 2.2 D-CAT Diesel ?

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
384
Miasto
Dywity
Po pierwsze, określ się czy autko chcesz w Dieslu czy benzynie.
Dla przykładu: Toyota Rav4 w benzynie ma skrzynię CVT a w Dieslu sześciobiegową klasyczną.
Ford Kuga w benzynie ma sześciobiegową klasyczną (6F35) a w Dieslu DCT (dwusprzęgłowa)
Podobnie z Mitsubishi ASX, ma CVT lub DCT itp.

tombond

Początkujący
Punktów
0
Biorąc pod uwagę to że aktualnie posiadam benzyniaja i używam go na krótkich dystansach (nie raz nawet olej nie zdąży się dobrze rozgrzać, a ja jestem już na miejscu)l, to raczej benzyna bardziej by mi pasowała. Jednak najważniejsze by była to jednostka najbardziej solidna i najmniej awaryjna, nawet jeśli miałby to byc diesel. Nie znam się na skrzyniach automatycznych, dlatego potrzebuję pomocy w wybraniu takiego auta, które ma solidny automat oraz silnik.

W podobnym poście "Pan mechanik" wytypował Skodę Kodiaq po 2016r. Nie brałem tej marki pod uwagę.
Chciałbym prosić o opinie na temat awaryjności tego auta, silinika i skrzyni automatcznej ?

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3303
Miasto
PZ
Istnieją wogole jakieś dobre skrzynie CVT ?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1844
Miasto
Koszęcin
Ja mam takiego suva w automacie. Polecam

Załączniki

• IMG_20220813_221045.jpg
    IMG_20220813_221045.jpg
    3,2 MB · Wyświetleń: 15

tombond

Początkujący
Punktów
0
Czy ktoś orientuje się jaki typ automatycznej skrzyni znajduje się w benzyniakach hondy :
1. CR-X 2010 2.0 i-VTEC EX Auto 4WD oraz
2. CR-X 2.0 I-VTEC ES 5DR Automatic

Czy są klasyczne skrzynie 6-biegowe, czy jakies nowsze typu CVT, DCT, DSG itd ?

Interesuje mnie raczej skrzynia klasyczna, auto będę kupował używane, więc nie wiem jak ono było traktowane od nowości, gdybym brał nowe to bym zaryzykował z inną. Jak napisał kolega wyżej w RAV-4 klasyczna jest tylko w dieslu, a w beznynie CVT.

Przemekeur

Początkujący
Punktów
0
mechanikmobilnygdansk.pl
Kodiaq po 250 tys
- wymiana :
- chlodzniczki spalin
- kolektora płaszcz wodny
- sprzęgła w automatycznej skrzyni
- silniczek nawiewu
To co zrobiłem w moim