• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

> Suzuki Grand Vitara 1.6 benzyna 2004 <

tsek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śliwice
Witam, wszystkich forumowiczów. Zwracam się z ogromną prośbą o pomoc w mojej GV - problem polega na tym, że wsiadając do samochodu, wkładając kluczyk do stacyjki i przekręcając go w pozycję zapłon (nie odpalając jeszcze silnika) włącza się wentylator na chłodnicy klimatyzacji i działa nieprzerwanie oraz bez znaczenia czy mam włączoną czy wyłączona klimatyzację. Nie bardzo wiem co może powodować takie zjawisko do tej pory czegoś takiego nie było. Bardzo proszę o pomoc jak to sprawdzić co jest nie tak, gorąco pozdrawiam Tomasz.
P.S. Niestety nie dysponuję schematem do tego modelu więc nie wiem od czego zacząć.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
posiadasz kilmatornika czy manulaną klimatyzację?

sterowanie wentrylatorem masz bezpośrednio z komputera ecu poprzez przekaźnik steruje masą a plus idzie ze skrzynki bezpieczników, przyjżyj sie czy czasem nie pływa ta skrzynka :)

tsek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śliwice
posiadasz kilmatornika czy manulaną klimatyzację?

sterowanie wentrylatorem masz bezpośrednio z komputera ecu poprzez przekaźnik steruje masą a plus idzie ze skrzynki bezpieczników, przyjżyj sie czy czasem nie pływa ta skrzynka :)

posiadam klimatyzację manualną. A możesz podpowiedzieć który przekaźnik mam sprawdzić (czy w skrzynce bezpieczników w aucie czy pod maską)?

tsek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śliwice
Niestety mimo dwu godzinnych poszukiwań nie znalazłem przekaźnika. Nadmieniam, że posiadam Suzuki Grand Vitarę z 2004 R. wersja pierwsza (obła nie kanciata).

tsek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śliwice
Znalazłem schemat elektryczny z Suzuki GV 2002 r. i znalazłem uszkodzony przekaźnik - kupiłem, wymieniłem i wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam.

tsek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śliwice
Nie, skrzynka z bezpiecznikami i trzema przekaźnikami znajduje się z lewej strony pod akumulatorem. Nie trudno nie zauważyć ale dopiero po schemacie można dotrzeć który przekaźnik odpowiada za co i do czego służy. Miałem uszkodzony (tzw. zwarty przekaźnik) w tej skrzynce bezpiecznikowej przekaźnik znajdujący się w prawym górnym rogu - to on odpowiada za wentylator na klimie. Podłączam schemat.

Załączniki

• SUZUKI GRAND VITARA schemat.pdf
    51,2 KB · Wyświetleń: 64
Do góry Bottom