• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szelest z kompresora klimatyzacji

Diuu

Nowy
Punktów
0
Witam,
Pół roku temu wymieniłem chłodnice, oringi itp. w Hyundaiu i20 2010 1-sza generacja 1.2 benzyna 16V G4LA. Układ jest szczelny, chłodzi jedynie podczas włączenia klimatyzacji słychać szelest, dźwięk z kompresora. Na początku myślałem, że to zatarte łożysko. Po zdjęciu paska wielorowkowy i kręceniu kołem pasowym i sprzęgłem nie słychać zatarcia. W sumie zgadza się z tym, że dźwięk ten słucha dopiero gdy działa kompresor. Podejrzewam, że może zatarł się kompresor? Albo trzeba wymienić zawór sterujący? Z tego co przeglądałem to jest kompresor wielotłokowy. Zastanawiam się nad próba własnej naprawy ewentualnie regeneracji lub wymianie na używaną. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mądrzejszy z większym doświadczeniem się wypowiedział

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Zasada numer jeden:
- używamy tak długo, aż zdechnie. Szumi? Niech szumi aż zdechnie.

Zasada numer dwa:
- nie naprawiamy, szukamy inny, sprawny przedmiot i podmieniamy. Następnie jeździmy aż zacznie szumić aż zdechnie.

Dlaczego tak?
U kuzynki w Mercedesie było poprawne ładowanie i poprawnie chłodziła klima. Ta sama bajka jak u Ciebie, sprężarka dość konkretnie szumiła a alternator prawie że gwizdał.
I tak sobie gwizdało i szumiło lat aż 8.
Mesia wzięły Ukraińce - szumu i gwizdu nie słyszeli.

Ile kuzynce zostało w kieszeni?

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
w kompresorze jest jeszcze parę łożysk których raczej nie kupisz, spróbować przy obsłudze dać wiecej oleju i jak wyżej, jeździć.

Do góry Bottom