• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szukam pomocy do Skoda Felicia 1.3 LXI ,2000 rok

• Thread starter MichalMroczek
  • Rozpoczęty
M

MichalMroczek

Cześć ,dzień dobry!Mam Felicje 1.3 LXI ,z 2000 roku.Stare,jare auto,ciągła skarbonka
Szukam pomocy,olej ze skrzyni biegów wycieka wybierakiem.Mechanik powiedział,że być może będzie trzeba rozłożyć skrzynie biegów.
Nie stać mnie na pierwszy,lepszy warsztat ,pomyślałem,że ktoś może tutaj być dobrze w temacie i mógłby mi to taniej zrobić.Sporo mnie już to auto kosztowało ,muszę i chcę nim dalej jeździć ,to najlepszy wariant.Szukam po prostu kogoś kto je dobrze i niedrogo będzie mógł ogarniać .Jest jeszcze coś do zrobienia w tym aucie.Więcej z zainteresowaną osobą
Jestem z mazowieckiego,z gminy Stare Babice 05-080 Michał Mroczek Tel :608321205

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
Na akcję humanitarną, to nie licz. Każdy tylko patrzy żeby jak najwięcej zarobić, a jak najmniej się narobić.
Może akurat ktoś ma sentyment do Felicji i Ci ogarnie.
Mechanik powiedział,że być może będzie trzeba rozłożyć skrzynie biegów.
Trzeba to wymienić oring za 10 zł na wybieraku.
I pilnuj poziomu oleju w skrzyni, bo ją zatrzesz.
Automatyczne połączenie postów:

Zapytaj mechanika, czy nie da się wymienić tego uszczelnienia bez wyciągania skrzyni.
...albo podjedź do drugiego...

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1374
żeby wymienić wybierak rzeczywiście trzeba rozpołowić skrzynię.
ale do wymiany uszczelniacza to wystarczy rozpiąć drążek biegów i wydłubać uszczelniacz ze skrzyni. później wcisnąć nowy

1684089797720.png
1684089964716.png

jeżeli wybierak jest bardzo wytarty, pordzewiały to należy go wymienić.
do tego powinna tam być osłonka- harmonijka
1684090016307.png

muszę i chcę nim dalej jeździć
zastanów się, czy naprawdę musisz tym jeździć. to już wiekowe auto, które jest ukochane przez rudą. może warto policzyć i przestać topić kasę. a za te same pieniądze kupić coś nowszego.

to najlepszy wariant.
to wcale nie najlepszy wariant. najlepszy to miałem ja :D
1684090180162.png
felicia laurin & klement
skóra, elektryczne szyby i silnik 1.6
trochę żałuje, że sprzedałem. bo jak pamiętam statystyki to temu ostało się tylko 10 sztuk w uk- 9 zawieszonych i 1 jeżdżąca.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
Zmywacz do hamulców i monstrualnie dużo silikonu załatwi sprawę do końca dni tego samochodu.

Wersja ze szmatą dla bardziej leniwych również.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1865
Miasto
Koszęcin
Patrzcie na tą awarie. Kobitkę nastukali na 3800. Ale uczciwie coś tam wymienili. A zawieszenie jak stukało tak stuka

M

MichalMroczek

ale do wymiany uszczelniacza to wystarczy rozpiąć drążek biegów i wydłubać uszczelniacz ze skrzyni. później wcisnąć nowy

Wyświetl załącznik 49279
Wyświetl załącznik 49280

Wyświetl załącznik 49281

zastanów się, czy naprawdę musisz tym jeździć. to już wiekowe auto, które jest ukochane przez rudą. może warto policzyć i przestać topić kasę. a za te same pieniądze kupić coś nowszego.

Wyświetl załącznik 49282
felicia laurin & klement
trochę żałuje, że sprzedałem. bo jak pamiętam statystyki to temu ostało się tylko 10 sztuk w uk- 9 zawieszonych i 1 jeżdżąca.
Siema!Pisząc najlepszy wariant miałem na myśli co dalej z autem zrobić.
Szukam teraz jak napisane w ogłoszeniu, kogoś kto mógłby taniej Felicje robić .Ja nie mam u siebie warunków do naprawy ,nie umiem tego zrobić.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1081
Miasto
...Seksu i biznesu...
Szukam teraz jak napisane w ogłoszeniu, kogoś kto mógłby taniej Felicje robić .Ja nie mam u siebie warunków do naprawy ,nie umiem tego zrobić.
Umiesz , umiesz...to tylko w glowie siedzi ... t

C.D ...toc jak kolega wyzej pisal wydlubac stary wcisnąć nowy i patrzec co sie dzieje ..nic skomplikowanego..

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
400
Miasto
Józefów
To nie prom kosmiczny do którego trze mieć kosmiczne oprogramowanie :)
Tylko chętny mechanik to zrobi bez większych problemów, najlepiej poszukaj w okolicy a najlepiej wśród znajomych popytaj

Wyświetl załącznik 49279
Wyświetl załącznik 49280

Wyświetl załącznik 49281

Wyświetl załącznik 49282
felicia laurin & klement
Drugi dokładnie opisał całą operację a nawet pokazał co i jak wymienić

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2057
Miasto
Kaczory
Robota prosta, tylko każdy jak widzi auto 25+to wiadomo co w głowie krąży.

M

MichalMroczek

Wrzuciłem też na forum Felicji.Proszę mnie zrozumieć,że odkąd stałem się jej właścicielem(było $ ile było ,dlatego kupiłem)naprawy,wymiany części,dofinansowanie auta przekroczyły parę razy jego wartość i mam dosyć już oddawania tego auta do warsztatów,gdzie sobie grubo liczą.Głupio się przyznać ,ale taka jest prawda i faktycznie powinienem sam się nauczyć robić Felicje,tym bardziej,że wypadałoby nią teraz jeździć jak najdłużej się da.Obecnie jest po przeglądzie,ale zwrócił mi uwagę oprócz oleju z wybieraka na maglownice(niestety też była ze 2 lata temu wymieniana),opony przednie są pocięte od wewnątrz.Powiedział,że zbieżność ,gdy to się zrobi,wymieni opony.I faktycznie po zimie rdza widoczna ,będzie trzeba zabezpieczać czymś przed zimą.I to moje ogłoszenie było z myślą,żeby ktoś mi pomógł ,ale ok odświeże kontakt z kimś bliżej...

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
533
Miasto
Okolice Krakowa
@heniek1000, a może TECa do skrzyni i przestanie się lać? Dobrze, że udzielasz na forum takich rad, bo widać jak na dłoni jakim jesteś impotentem umysłowym albo jak zajebiście niski jest Twój poziom wiedzy technicznej albo jedno i drugie.

Rozwieję Twoje wątpliwości - choćbyś tę skrzynię całą ojebał silikonem, choćby to był silikon z NASA albo Formuły 1, to jeśli olej cieknie w takim miejscu, na takim elemencie, to zawsze znajdzie sobie miejsce, żeby się pokazać.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1374
a może TECa do skrzyni i przestanie się lać?

choćbyś tę skrzynię całą ojebał silikonem, choćby to był silikon z NASA albo Formuły 1, to jeśli olej cieknie w takim miejscu, na takim elemencie, to zawsze znajdzie sobie miejsce, żeby się pokazać.

bo wy się nie znacie :p

jest zykły silikon TEC:
1684171680423.png
jest wersja pro-tec dla prawdziwych hardkorów
1684171840206.png '
dla zwykłych leniwców nawet zrobili szpreja. prosto z Korei, od Kima :
1684171891892.png
ewentualnie wersja tęczowa, dla lgbt+ - * /
1684172030497.png

Marek1212

Początkujący
Punktów
3
@heniek1000, a może TECa do skrzyni i przestanie się lać? Dobrze, że udzielasz na forum takich rad, bo widać jak na dłoni jakim jesteś impotentem umysłowym albo jak zajebiście niski jest Twój poziom wiedzy technicznej albo jedno i drugie.

Rozwieję Twoje wątpliwości - choćbyś tę skrzynię całą ojebał silikonem, choćby to był silikon z NASA albo Formuły 1, to jeśli olej cieknie w takim miejscu, na takim elemencie, to zawsze znajdzie sobie miejsce, żeby się pokazać.
Będąc obiektywnym. To Heniek zaproponował idiotyczny silikon. Jednak coś zaproponował dla dokonującej na naszych oczach żywota Felicii. Silikon to i tak dużo. 1% wartości tego pojazdu.
@MIKUr1 natomiast Ty nie zaproponowałeś niczego i śmiesz się z kogoś wyśmiewać, naśmiewać.
To że trzeba wyciągnąć skrzynie każdy wie.
Szkoda tylko, że nie znalazłeś alternatywy do wydłużenia agonii pojazdu bez demontażu tego podzespołu.

Myślę, że jakbyś ją "objebał całą" - jak to określiłeś. Formując u góry lejek, to nawet byś mógł to opatentować. Taki byłby czad.

Zaproponuj alternatywę, a potem się z kogoś wyśmiewaj. Bo poza idiotycznym i niedorzecznym silikonem masz tylko wyciągnięcie skrzyni. Autor tematu wspomina jeszcze o kolejnych bolączkach samochodu...więc osobiście wolałbym to zezłomować.
Przed przeglądem dobrze wytrzeć i podłożyć szmatę. Silikon, to i tak luksus.

Najśmieszniejsze jest to, że przecież nie robiłeś takich ekstremów(?)bo przecież jesteś zawodowcem i wszystko ze sztuką u Ciebie. Więc, skąd możesz wiedzieć, jak się będzie wszystko zachowywało po użyciu pół kilograma silikonu.
Na razie to krytykujesz nie dając żadnej alternatywy. Każdy tak potrafi, nawet impotent.

20 postów i nikt niczego nie wymyślił poza idiotycznym silikonem.

M

MichalMroczek

Mam prośbę Panowie,czytajcie ze zrozumieniem Ja nie widzę sensu w niektórych waszych komentarzach.Usunę ten temat wkrótce .Dziękuję za chęci pomocy.Gdyby było z autem Ok i miałbym pomoc to nie byłoby tego tutaj.Przykre jest to,że niektórym powierzając swoje auto wychodzi się jak Zabłocki na mydle.Dobrej nocy

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1374
Będąc obiektywnym. To Heniek zaproponował idiotyczny silikon. Jednak coś zaproponował dla dokonującej na naszych oczach żywota Felicii. Silikon to i tak dużo. 1% wartości tego pojazdu.

uszczelniacz kosztuje 10, 15 złotych...

@MIKUr1 natomiast Ty nie zaproponowałeś niczego i śmiesz się z kogoś wyśmiewać, naśmiewać.

zapomniałeś napisać, że wchodzisz w tryb ironii

To że trzeba wyciągnąć skrzynie każdy wie.
ja nie wiem. i po chusteczkę skrzynię wyrywać jak można się pieknie dostać od spodu.

Myślę, że jakbyś ją "objebał całą" - jak to określiłeś. Formując u góry lejek, to nawet byś mógł to opatentować. Taki byłby czad.

chyba nigdy skrzyni w felicii nie widziałeś na oczy: wybierak jest na samym dole skrzyni

Zaproponuj alternatywę, a potem się z kogoś wyśmiewaj.
było: wymienić co trzeba, a nie wycierać sobie dupę potłuczonym szkłem

Bo poza idiotycznym i niedorzecznym silikonem masz tylko wyciągnięcie skrzyni. Autor tematu wspomina jeszcze o kolejnych bolączkach samochodu...więc osobiście wolałbym to zezłomować.
Przed przeglądem dobrze wytrzeć i podłożyć szmatę. Silikon, to i tak luksus.
normalnie jak na kanale wazzup: warsztat Stasia i pakiet standard "za czysta"

Najśmieszniejsze jest to, że przecież nie robiłeś takich ekstremów(?)bo przecież jesteś zawodowcem i wszystko ze sztuką u Ciebie. Więc, skąd możesz wiedzieć, jak się będzie wszystko zachowywało po użyciu pół kilograma silikonu.
Na razie to krytykujesz nie dając żadnej alternatywy. Każdy tak potrafi, nawet impotent.

20 postów i nikt niczego nie wymyślił poza idiotycznym silikonem.
czytałeś moją odpowiedź? jakbyś się pogubił to 3 od góry
mam wrażenie, że ktoś tu idzie w podwójne konto albo ma rozdwojenie jaźni...

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2057
Miasto
Kaczory
Przeciez tu nie ma innego wyjscia niz po prostu wymienic ten uszczelniacz.

Btw. kupujac takie auto to mysle ze trzeba miec jakąkolwiek smykalke do napraw. Przecież to co chwile będzie cos do robienia. Heble, luzy w zawieszeniu, wszechobecna ruda szmata, pekniete klamki lub ciegna, kostka stacyjki itp itd. Jeżdżenie z kazda pierdoła do warsztatu skończy sie dziurą w budżecie. Rozumiem brak pieniedzy na zakup czegos lepszego itp, ale przy 30 letnim aucie trzeba sie liczyc z naprawami. To jak z kupnem domu do remontu. Albo masz w hoooy pieniedzy i wszystko zlecasz, albo budżetowo robisz samemu to co idzie ogarnac w własnym zakresie.

Do góry Bottom