• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tarcze hamulcowe ufo - jak to działa?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Montaż i zasada działania jest oczywista. Bardziej chodzi mi o zalety i wady takiego rozwiazania.

Z zalet:
Lepsze odprowadzenie ciepla

Wady:
Większa masa.
Trudniejsze w wyważeniu.

Takie moje przemyślenia.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Największa dostępna średnika układu hamulcowego pod dostępne wtedy i popularne 15". Tarcza 322mm;]

Chłodzenie takie same, duża masa, głupia wymiana klocków, duża podatność na odkształcenia szczególnie w zestawieniu ze słabymi klockami.....

Mam dwa auta z tym układem poza tym ok;]

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Faktycznie nie pomyślałem o średnicy i o tym, że kiedyś nie myśleli o 19" Alu :D

Większa średnica - większą skuteczność hamowania.

@Zimoon tak myślałem, że będziesz miał w swoich oooo :)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Dlatego mnie to zaciekawiło :)

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
najlepszy tekst to jak na światłach chłop krzyczy przez okno do mnie, że ktoś mi felgę stalową pod alufelgę wsadził!! Dobre mieli też ludzie na warsztacie jak przy swoim byłem grzebałem i koła miałem zdjęte. haha.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Też bym się zdziwil :D
Kiedyś jeden gość się dzwonil że nie ma hamulców z tyłu. Tak całkiem, fizycznie brak elementow. Okazało się, że miał bębny, a szukał tarcz :D

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
To podobnie jak ostatnio dostałem galanta na brak ręcznego, po zdjęciu tarczy brak jakichkolwiek elementów bębna w środku :D
Co do tarcz to też mi cały czas wyskakują i zainteresowałem się tematem

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Pozatym fajne bo nie oddają tak temperatury do piasty koła. Moje po kilkunastu hamowaniach z 200 do 0 świeciły sią tak mocno na czerwono, że ludzie na światłach palcami pokazywali lub nie kumali o co kaman. Wiele seryjnych układów w takim przypadku by się zegło. Natomiast faktycznie szybką się gięły jeśli tak zgrzane auto trzymało się na "d" na światłach z zaciśniętym zaciskiem, bo dziady się nawęglały i zaczynały się jaja.

Do góry Bottom