• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Temperatura silnika

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Cześć
Opiszę jak potrafię i mam nadzieję że w zrozumiały sposób i tez z góry proszę o wyrozumiałość za pytanie.
Są sobie trzy bliźniacze silniki 1.4 MPI VW .
pierwszy o oznaczeniu CGGA w golfie, drugi o oznaczeniu CGGB z Polo 6R i trzeci BBY ze skody
Silnik golfa po nagrzaniu utrzymuje temperaturę silnika w okolicach 99-100st.
Pozostałe dwa zawsze w okolicach 90 a max jaki dało się dojść to 94.
Nie mam gdzie sprawdzić w danych jak VW podaje temperaturę pracy dla CGGA, czy te 100st to oby nie za dużo.
Jak ewentualnie można obniżyć ją do tych 90.
Wszystkie maja taką samą budowę układu chłodzenia, tan sam termostat, chłodnice o podobnych wymiarach, a jednak te 10 robi mi różnicę.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
jednak te 10 robi mi różnic
No widzisz, tobie robi, a tym silnikom nie. Aby olej tylko dobrze trzymał parametry cieplne, jakbyś dobrze pogonił, to grubo powyżej 130 stopni nawet potrafi się zagrzać. A woda będzie dalej poniżej 100.
I nie są to bliźniacze silniki, w BBY jest EGR, którego w CGG się pozbyto.

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Wiesz pisząc bliźniacze miałem na myśli ogólną budowę, ale masz racje są subtelne różnice.
No dobra to dlaczego CGGB ma niższa temperaturę i w sumie od czego zależy że jeden trzyma wyższa temperaturę pracy?
PS czyli w sumie nie mam co się przejmować tymi 100 stopniami cieczy? A gdzie moge znaleść info że wg producenta jest to normalne?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
Najprościej to znaleźć numer części dla termostatu i sprawdzić jego temperaturę otwarcia, ale generalnie te silniki sobie tak jeżdżą i krzywda im się od tego nie dzieje.

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
czy może ktoś podpowiedzieć gdzie w blokach pomiarowych znajdę temperaturę z czujnika na wyjściu z chłodnicy. Mam u siebie wersję z czujnikiem temperatury na wyjściu z chodnicy. Jak odepnę ten czujnik to wywala błąd czujnika na wyjściu chłodnicy lecz nie mogę zlokalizować tej temperatury w blokach pomiarowych. Może ktoś miał podobnie i doszedł o co chodzi. Podobnie, czy jest gdzieś info o zadanym wypełnianiu sygnału stertującego modułem wentylatora. To tak przy okazji tematu bo od dłuższego czasu chodzi mi to po głowie,

Do góry Bottom