• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tester diagnostyczny do mobilnego serwisu

ChinQuan

Początkujący
Punktów
0
Witam,

Szukam testeru diagnostycznego do mobilnego serwisu.
Mialby on glownie sluzyc do odczytywania/ kasowania bledow/ resetowania informacji o wymianie oleju/ obsluga elektrycznego recznego przy wymianie klockow.
zastanawialem sie nad AUTOXSCAN RS820 PRO ale mozna tu wybrac jeden model auta. ( co to w zasadzie oznacza? )
czytalem tez o

LAUNCH X431 CRP909E.​

Moglby mi ktos doradzic ? Musialby on dzialac na roznych markach aut bo zajmuje sie serwisem wszystkich pojazdow.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Czytając co chcesz nim robić to tylko launch z serii profesional .

ChinQuan

Początkujący
Punktów
0
Masz coś takiego na myśli?

a co powiesz o tym autoxscan rs820 ale z wszystkimi markami?
nadałby się do serwisu?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
X-431 PRO 5 - Professional Diagnostics - X431
1. Nie licz że serie profesional kupisz za mniej niż za 5000 zł
2. Na aliexpres są interfejsy na rynek azjatycki nawet jeśli sprzedawca pisze ze to wersja globalna to kłamie . Myk polega na tym że wersje na rynek azjatycki nie maja blokady regionalnej . Wszystkie pozostałe interfejsy na europe , usa itd maja blokadę regionalną . Opisywałem to dokładnie poszukaj na forum .

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Launch z polki DIY z oficjalnej strony to produkt, w ktorym trzeba dokupowac dodatkowe moduly - pisalem o tym w temacie o diagnoskopach w zeszlym roku. Stad uwazam ze nie warto kupowac taniego diagnoskopu po to zeby za chwile placic drugi raz na wykupienie innych modulow na 12 miesiecy. Buy once - cry once.
RS820 - nie umiem sie odniesc, nie uzywalem, ale widzialem recenzje mechanika z tego forum i utwkilo mi w glowie ze jest dobrze spolszczony.

Poniewaz tez jestem scoutem robiacym w terenie z doswiadczenia powiem Ci, ze warto miec przynajmniej 3 diagnoskopy na kazda podroz - 1 ktorego Ci nie szkoda niezaleznie od pogody, jeden na kablu - w moim przypadku z takiej srednio nizszej polki i jeden killer, ktorego trzymasz na specjalne okazje, ale bedac np 200km od domu nigdy nie zalujesz ze lezy z tylu w vanie.
A czytajac Twoje potrzeby to wyszedlbym z zasady ze lepsze 2 ze sredniej polki, ktore sie pokrywaja tym jakie fury robia, niz jeden badziew i jeden super.

ChinQuan

Początkujący
Punktów
0
Launch z polki DIY z oficjalnej strony to produkt, w ktorym trzeba dokupowac dodatkowe moduly - pisalem o tym w temacie o diagnoskopach w zeszlym roku. Stad uwazam ze nie warto kupowac taniego diagnoskopu po to zeby za chwile placic drugi raz na wykupienie innych modulow na 12 miesiecy. Buy once - cry once.
RS820 - nie umiem sie odniesc, nie uzywalem, ale widzialem recenzje mechanika z tego forum i utwkilo mi w glowie ze jest dobrze spolszczony.

Poniewaz tez jestem scoutem robiacym w terenie z doswiadczenia powiem Ci, ze warto miec przynajmniej 3 diagnoskopy na kazda podroz - 1 ktorego Ci nie szkoda niezaleznie od pogody, jeden na kablu - w moim przypadku z takiej srednio nizszej polki i jeden killer, ktorego trzymasz na specjalne okazje, ale bedac np 200km od domu nigdy nie zalujesz ze lezy z tylu w vanie.
A czytajac Twoje potrzeby to wyszedlbym z zasady ze lepsze 2 ze sredniej polki, ktore sie pokrywaja tym jakie fury robia, niz jeden badziew i jeden super.
Dzieki za odpowiedz. Dopiero otwieram moja dzialalnosc dlatego nie moge sobie teraz pozwolic zeby wydac 10 tys zl na tester ktory bedzie mi kasowal tylko info o serwisie bo do tego najbardziej bedzie mi potrzebny. Ten rs820 z wszystkimi markami wychodzi okolo 2500zl. Ten Launch tez ogladalem ale wlasnie widzialem ze trzeba placic za wszystko.
Szukalem wlasnie tu na forum czegos na temat tego RS820 ale nie znalazlem, musze jeszcze raz to obczaic.
Czytalem opinie po necie i niby daje rade.. tylko mowia zeby lepiej nie dotykac kodowania kluczykow heh ale to i tak na ta chwile nie bedzie mi potrzebne.
Myslisz ze da on rade?

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Niestety nie umiem odpowiedziec - nie uzywalem tego diagnoskopu, tylko ogladalem recenzje na yt.
Natomiast dylemat jest mi bardzo znany, bo tez pytalem o to na forum w zeszlym roku kiedy sie dozbrajalem. Ja kupilem DS808 na kablu, ale tylko dlatego ze kupilem go wlasnie od mobilnego mechanika, ktorego znalem i ze dalem £200 mniej niz ceny uzywanych w tamtym momencie. Na moje potrzeby sie sprawdza - sczegolnie na powroty do domu z pracy autami, ktore trzeba rano oddac, ale przed oddaniem zrobic adaptacje czy po prostu sprawdzic. Nie namawiam Cie do zakupu tego uzadzenia, ze wzgledu na to ze pokrywa realnie auta do 2018, a pozniej ma sporo dziur (na moje potrzeby), a takze nie ma J2534 - ale to pokrywa mi inny sprzet.
Poswiec czas i wczytaj sie w forum, a takze zadzwon do jakiegos przedstawiciela, ktorego masz pod reka, bo:
Po 1: mozesz z nim negocjowac cene i to moze zadecydowac o wyborze
Po 2: Jak masz robic w terenie to znaczy ze ten sprzet bedzie na poligonie, wiec w razie skuchy wykonujesz telefon i nie czekasz kilka tygodni kiedy diagnoskopu potrzebujesz kazdego dnia.
Po 3: Przedstawiciel danego sprzetu odpowie Ci na wiecej pytan w sprawie pokrycia marek pojazdow - na forum kazdy sie czyms zajmuje, ale nikt nie zajmuje sie wszystkim, stad spodziewaj sie raczej komentarza jak dla kogo sie ten sprzet sprawdza, a nie ze sprzet x nie obsluguje modulu y w samochodzie z - na to bym nie liczyl.

ChinQuan

Początkujący
Punktów
0
Niestety nie umiem odpowiedziec - nie uzywalem tego diagnoskopu, tylko ogladalem recenzje na yt.
Natomiast dylemat jest mi bardzo znany, bo tez pytalem o to na forum w zeszlym roku kiedy sie dozbrajalem. Ja kupilem DS808 na kablu, ale tylko dlatego ze kupilem go wlasnie od mobilnego mechanika, ktorego znalem i ze dalem £200 mniej niz ceny uzywanych w tamtym momencie. Na moje potrzeby sie sprawdza - sczegolnie na powroty do domu z pracy autami, ktore trzeba rano oddac, ale przed oddaniem zrobic adaptacje czy po prostu sprawdzic. Nie namawiam Cie do zakupu tego uzadzenia, ze wzgledu na to ze pokrywa realnie auta do 2018, a pozniej ma sporo dziur (na moje potrzeby), a takze nie ma J2534 - ale to pokrywa mi inny sprzet.
Poswiec czas i wczytaj sie w forum, a takze zadzwon do jakiegos przedstawiciela, ktorego masz pod reka, bo:
Po 1: mozesz z nim negocjowac cene i to moze zadecydowac o wyborze
Po 2: Jak masz robic w terenie to znaczy ze ten sprzet bedzie na poligonie, wiec w razie skuchy wykonujesz telefon i nie czekasz kilka tygodni kiedy diagnoskopu potrzebujesz kazdego dnia.
Po 3: Przedstawiciel danego sprzetu odpowie Ci na wiecej pytan w sprawie pokrycia marek pojazdow - na forum kazdy sie czyms zajmuje, ale nikt nie zajmuje sie wszystkim, stad spodziewaj sie raczej komentarza jak dla kogo sie ten sprzet sprawdza, a nie ze sprzet x nie obsluguje modulu y w samochodzie z - na to bym nie liczyl.
No tak to już niestety jest z forum. Jak masz 5k to zawsze znajdzie sie urządzenie lepsze za 5,5 hehe
Rozmawiałem z przedstawicielem i niby polecał i mówił ze sami używają tych urządzeń i dają radę z podstawowymi rzeczami. Nie będę bawił się na początku z kodowaniem. Chce się na nim uczyć. Mysle ze kasowanie serwisu czy obsługa hamulca ręcznego nie powinna być problemem dla takiego urządzenia. Dzięki za odpowiedz. Wezmę tego rs820. Ma 3 lata gwarancji i darmowy update. Mam nadzieje ze się sprawdzi. I klienci będą zadowoleni.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Znalazlem recenzje:

Zrobisz jak uzwazasz, ja gdybym mial kupic tylko jeden to na pewno bylby to tablet na baterii. Dlaczego?
Bo lezac albo ganiajac do okola auta mialbym go obok siebie na przyklad zeby aktywowac actuator, a tablet bez klawiatury to nawet przez rekawice lapie. Tutaj masz kabel (nie wiem jak dlugi) i klawiature, wiec wyobraz sobie ze lezysz, masz obok siebie klucze, dwa mierniki, oscyloskop w zasiegu wzroku i w kolko zajete rece i jeszcze diagnoskop z klawiatura i chcesz cos tam ogarnac.
Ale moze to kwestia wprawy czy przyzyczajenia, nie wiem.

Do góry Bottom