• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tester diagnostyczny na poczatek

patrykaudi95

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Krotoszyn
Witam.Po mału przymierzam się do przejścia" na swoje " .Chcę kupić jakiś tester diagnostyczny do ok7-8 tys .Do tej pory używałem klona Autocoma i jakiś innych chinoli ale irytuje już mnie brak możliwości chociażby połączenia się z niektórymi autami a już nie mówiąc o diagnostyce ,podglądach parametrów itp co biorac pod uwage chęć otwarcia swojej działalnośći jest konieczne .Co polecicie w tym budżecie lub do czego lepiej dołożyć żeby sprzęt posłużył jakiś czas i dał radę obsłużyć większość aut ?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1361
wez autela jakiegoś,bedzie w porywach przynajmniej w dwoch jezykach a nie w pieciu jak launch bo łamanie mózgu na starcie nie bedzie ci potrzebne

matus1014

SuperMechanior
Punktów
146
Cześć ,mogę ze swojej strony polecić xdiaga ,diagzone sprzedaje to ,sam też mam jako zastępczy sprzęt i ogarnia bardzo dużo marek i nawet te najnowsze samochody. Napisze na PW szczegóły.

Załączniki

• IMG_20240909_071742.jpg
    IMG_20240909_071742.jpg
    2,6 MB · Wyświetleń: 20

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
470
Miasto
Podkarpacie
Jeśli umiesz angielski to launch pro 3 a najlepiej pro 5 . Jak tylko polski to niestety jesteś skazana na coś z texa , hella lub bosch i dołożenie do budżetu .
Launch lepiej nadaje się do prostej diagnostyki i jest tani .
Autel lepsze funkcje zaawansowane i immo za to droższy .

Ostatnia edycja:

Pewniak19

Bywalec
Punktów
6
Podepnę się. Proszę o opinie. Co lepsze kts 560 czy texa multihub?

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Rybnik
Podepnę się. Proszę o opinie. Co lepsze kts 560 czy texa multihub?
Ja bym wybrał texe.
Automatyczne połączenie postów:

Witam.Po mału przymierzam się do przejścia" na swoje " .Chcę kupić jakiś tester diagnostyczny do ok7-8 tys .Do tej pory używałem klona Autocoma i jakiś innych chinoli ale irytuje już mnie brak możliwości chociażby połączenia się z niektórymi autami a już nie mówiąc o diagnostyce ,podglądach parametrów itp co biorac pod uwage chęć otwarcia swojej działalnośći jest konieczne .Co polecicie w tym budżecie lub do czego lepiej dołożyć żeby sprzęt posłużył jakiś czas i dał radę obsłużyć większość aut ?
Tak jak pisze @Autoelektronika jakiegoś autela sobie wybierz, z językiem nie jest to takie proste umieć angielski. Jeżeli pójdziesz do pierwszego liceum i poprosisz jakiegoś nauczyciela który np skończył filologie ang to ci tego nie przetłumaczy. Dlatego, że w większości są to zwroty języka technicznego, więc sam Brytol ci tego nie przetłumaczy:) W cenie 8tyś też możesz poszukać np Gscana3 wtedy masz 2 serwisówki Kia, hyundai+ inne marki. Musisz wiedzieć jakie marki robisz wtedy tez dobrać sprzęt.

Ostatnia edycja:

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
193
Miasto
Rzeszów
Jeżeli pójdziesz do pierwszego liceum i poprosisz jakiegoś nauczyciela który np skończył filologie ang to ci tego nie przetłumaczy. Dlatego, że w większości są to zwroty języka technicznego, więc sam Brytol ci tego nie przetłumaczy
Bez przesady, każdy przy dupie ma smartfona, żaden problem wrzucić pojedyncze słówko w tłumacza. Żadnej szkoły językowej nie robiłem, jestem zwykłym autobusiarzem po samochodówce i nie mam problemu z obsługą diagnoskopów po angielsku. Aby tylko bzdur nie pokazywał jak jakieś Delphi z AliExpress, że chińczyk se powyciągał opisy błędów z pola ryżowego.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Rybnik
Bez jakiejkolwiek przesady, mam znajomego który uczy w szkole i powiedział mi że nie umie mi tego przetłumaczyć dlatego że jest to ang techniczny i nie zna połowę zwrotów ani słówek. Co do smartfona translator google pokazuje bardzo często głupoty, wiem bo używam. Więc nie wiem jakiego translatora używasz, ostatnio miałem z 2 strony instrukcji przy wypaleniu dpf, wolałbym mieć to po Polsku. Nie pisze o zwrotach typu Throttle learning stage i jeżeli np występuje learned to każdy wie że chodzi o to czy przepustnica jest lub nie jest nauczona. Mi chodzi o całe zdania w procedurach, testery tak jak pisał wyżej @Autoelektronika mają tłumaczenia różne więc, cieszę się że @Pangia czy @Drugi2 nie mają z tym problemów. Mnie to osobiście wkurza jak mam na jakąś procedure ileś czasu np kodowanie kluczyka, a ja muszę tłumaczyć elaboraty na Polski.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1241
tu bardziej chodzi o nazewnictwo poszczególnych części:
- maska to po angielsku czepek
- panewka- muszelka
- nakrętka to orzeszek
- Przegub napędowy (homokinetyczny)- "łącznik życiorysu" (cv joint)
- miska olejowa- sump czyli studzienka albo śląski rząp
- głowica to głowa silnika
- wahacz to ramię
- przednia szyba to ekran wiatrowy

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
249
Miasto
Jukei
Bez przesady, każdy przy dupie ma smartfona, żaden problem wrzucić pojedyncze słówko w tłumacza. Żadnej szkoły językowej nie robiłem, jestem zwykłym autobusiarzem po samochodówce i nie mam problemu z obsługą diagnoskopów po angielsku. Aby tylko bzdur nie pokazywał jak jakieś Delphi z AliExpress, że chińczyk se powyciągał opisy błędów z pola ryżowego.

Altwrnatywa majac nowszy telefon -> google lens -> translate, telefon do innego ekranu (na przykład diagnoskopu) i wszystko jest na prawdę dobrze przetłumaczone.

@malerikula rozumiem Cię i nie ukrywam, że jest to słabe, że Polski rynek jest tak olewany. Mnie by do szału doprowadzało co chwilę coś tłumaczyć z jednego języka na drugi, czas to pieniądz.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
470
Miasto
Podkarpacie
Nie zapomnijcie o : sterownik silnika - kalkulator motoru .
Angielski motoryzacyjny naprawdę momentami jest dziwny .
Launch ma powiedzmy ułatwienie jeśli jego tablet ma stałe połączenie z netem to jak klikniesz na błąd to przenosi się od razu do wyników wyszukiwania google tego błędu co trochę pomaga ale dalej bez doświadczenia tak przynajmniej 2-3 lata tłumaczenie diagnostyki komputerowej jest ciężkie . Ja od razu poszedłem w tym kierunku bo np. serwisowe oprogramowanie do volvo , całej grupy toyoty do tej pory nie dostało polskiego . Do obsługi starych modeli z lat 80 90 : nissan , bmw , mercedes i paru innych marek nie przetłumaczono na polski i potrzebny jest angielski .

Ostatnia edycja:

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Rybnik
Altwrnatywa majac nowszy telefon -> google lens -> translate, telefon do innego ekranu (na przykład diagnoskopu) i wszystko jest na prawdę dobrze przetłumaczone.

@malerikula rozumiem Cię i nie ukrywam, że jest to słabe, że Polski rynek jest tak olewany. Mnie by do szału doprowadzało co chwilę coś tłumaczyć z jednego języka na drugi, czas to pieniądz.
Ja w huawei mam bardzo podobną aplikacje i nie można powiedzieć że tłumaczy żle, ale często się wykłada, miałem tą z google i jest gorsza. Mi to osobiscie nie przeszkadza jak w zdaniu nie przetłumaczy 2 zwrotów bo poskładasz to w całość. Tak jak pisałem jest język techniczny i translatory sobie różnie radzą. Ostatnio miałem przypadek że w autelu musiałem przejść na ang bo w audi w abs procedura była tak przetłumaczona na Polski że nie wiedziałem co to jest. Różne przypadki się zdarzają.

Do góry Bottom