• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Thinkdiag

matus1014

SuperMechanior
Punktów
188
Witam wszystkich kolegów po fachu. Potrzebuje porady , ogólnie pracuje w zawodzie na stanowisku mechanik . Po pracy biorę sobie nieraz dłubanki do domu i potrzebuje do tego celu jakiegoś kompa ,do tej pory co mam to wszystko ryżowe autocomy vcds ,tylko vgate z polskiej dystrybucji. Noszę się z zamiarem zakupu thinkdiaga i tutaj moje pytanie możecie polecić konkretnie która głowice kupić? Głównie będę robił do 2018r auta ,podstawowe rzeczy odczyt błędów kasowanie jakieś proste adaptacje do Francuzów i Japończyków, chodzi mi po głowie ten thinkdiag ,potrzebuje głowicy i programu tablet to nie problem z góry dziękuję za jakieś linki albo o słowo na temat thinkdiaga jak to funkcjonuje czy robi online mercedesa i fiata ? . Po roku czasu czy się wyłączy i będzie bezużyteczny ?

toxi14

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
36
Miasto
Kassel/DE
Chętnie bym Ci odpowiedział, ale do końca sam nie wiem co do samego oprogramowania. Ale za to mogę odsprzedać bo z góry wiem że nie spełnił moich oczekiwań. Jeszcze nie aktywowana licencja. Mi zależało na samej głowicy, żeby jej używać z innym oprogramowaniem, ale okazuje się że nowe głowice już są zblokowane i działają tylko z thinkdiag.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
188
Chętnie bym Ci odpowiedział, ale do końca sam nie wiem co do samego oprogramowania. Ale za to mogę odsprzedać bo z góry wiem że nie spełnił moich oczekiwań. Jeszcze nie aktywowana licencja. Mi zależało na samej głowicy, żeby jej używać z innym oprogramowaniem, ale okazuje się że nowe głowice już są zblokowane i działają tylko z thinkdiag.
Głowica ryżowa pewnie będzie odblokowana.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
188
Wszystkie są ryżowe, ale w starych wersjach można zmienić firmawre, a nowe mają już zablokowany procesor i niestety jest to zbyt skomplikowane i nieopłacalne
Stary to do 2021r? A co z programem Chińczyk wystawia za 600niby stara głowice ale nie ma napisane nic o programie. Jeśli masz stara głowice to chętnie odkupie

toxi14

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
36
Miasto
Kassel/DE
Nie wiem do którego roku była stara. Ja mam nową kupioną w styczniu w Polsce za 550zł chyba z licencją na program ważną na rok, której nie aktywowałem jeszcze, bo nie potrzebuje oprogramowania thinkdiag
Automatyczne połączenie postów:

Nowa będzie Ci działała tylko z thinkdiag+

matus1014

SuperMechanior
Punktów
188
Zawsze można sobie mucara przerobić na komunikację z thinkdiag . To z jakim oprogramowaniem używasz tej głowicy ?

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
21
A Ja polecam te ustrojstwo, wali praktycznie każdy samochód, każde adaptacje
W sumie każdy samochód mi czytało, jeszcze żadnego nie ominęło

matus1014

SuperMechanior
Punktów
188
A Ja polecam te ustrojstwo, wali praktycznie każdy samochód, każde adaptacje
W sumie każdy samochód mi czytało, jeszcze żadnego nie ominęło
Masz thinkdiaga? Po roku się wyłącza? Czy dalej działa ale bez funkcji online ? Słyszałem że lepszy od thinkdiaga jest diagzone bo to bliźniak z launchem . Thinkdiag też gryzie wszystkie adaptacje? Jakies kodowanie robi?

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
21
Masz thinkdiaga? Po roku się wyłącza? Czy dalej działa ale bez funkcji online ? Słyszałem że lepszy od thinkdiaga jest diagzone bo to bliźniak z launchem . Thinkdiag też gryzie wszystkie adaptacje? Jakies kodowanie robi?
Wszystko co mi się trafiło dawał radę ogarnąć

matus1014

SuperMechanior
Punktów
188
Nieopłacalna zabawa
Opłacalna jak masz pojęcie o lutowaniu
Można go przerobić i wtedy będzie gadał z diagzonem.
Już się doszkoliłem , już sam przerobie mucara do pracy z diagzonem prosta robota w sumie
Automatyczne połączenie postów:

Wszystko co mi się trafiło dawał radę ogarnąć
Już się doedukowalem kostka z mucara chrupie elegancko z diagzonem więc będę miał myślę dobry zestaw . Dzięki za pomoc

toxi14

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
36
Miasto
Kassel/DE
Opłacalna jak masz pojęcie o lutowaniu
Ja nadal twierdzę że za dużo z tym zabawy i lutowanie to tutaj akurat najmniejszy problem. Trzeba kupić drugi procesor, wymienić go i trzeba kupić jtaga do zaprogramowania tego. A za 400zł żeby kupic drugą głowicę, napewno nie będe sie w to bawił.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
188
Ja nadal twierdzę że za dużo z tym zabawy i lutowanie to tutaj akurat najmniejszy problem. Trzeba kupić drugi procesor, wymienić go i trzeba kupić jtaga do zaprogramowania tego. A za 400zł żeby kupic drugą głowicę, napewno nie będe sie w to bawił.
Nie trzeba kolego ,kupujesz stlinka V2 za 30zl, szukasz pinout dla głowicy którą posiadasz zależnie czy będzie thinkdiag czy mucar i czy pod diagzone czy pod prodiag . Lutujesz 5kabelkow do płytki oczywiście uprzednio trzeba ją wyczyścić z tego zabezpieczenia. Odpalasz stlinka wrzucasz nowy flesz i smiagasz nowy flesz ogolno dostępny tak samo pinout wystarczy trochę poszukać. Głowice zamówiłem z Ali za 200 w Polsce chodzą 550 przerobione więc 300 w kieszeni licząc prąd i stlinka .

toxi14

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
36
Miasto
Kassel/DE
Nie trzeba kolego ,kupujesz stlinka V2 za 30zl, szukasz pinout dla głowicy którą posiadasz zależnie czy będzie thinkdiag czy mucar i czy pod diagzone czy pod prodiag . Lutujesz 5kabelkow do płytki oczywiście uprzednio trzeba ją wyczyścić z tego zabezpieczenia. Odpalasz stlinka wrzucasz nowy flesz i smiagasz nowy flesz ogolno dostępny tak samo pinout wystarczy trochę poszukać. Głowice zamówiłem z Ali za 200 w Polsce chodzą 550 przerobione więc 300 w kieszeni licząc prąd i stlinka .
Może tak jest w przypadku bt200/mucar. Tkinkdiag tylko tzw. "Oldboot" da się flashować i nie potrzebujesz do tego stlinka czy innego programatora, tylko z automatu apka diagzone pro wgrywa ci firmware.
Odszukałem teraz info na ten temat. Nowsze niż 07.2020 mają chip GD32F405VGH6 z blokadą zapisu, ponadto jest to układ BGA więc lutownicą nic nie zwojujesz.
Nie twierdzę że jest to niewykonalne, ale napewno nie warte

matus1014

SuperMechanior
Punktów
188
Może tak jest w przypadku bt200/mucar. Tkinkdiag tylko tzw. "Oldboot" da się flashować i nie potrzebujesz do tego stlinka czy innego programatora, tylko z automatu apka diagzone pro wgrywa ci firmware.
Odszukałem teraz info na ten temat. Nowsze niż 07.2020 mają chip GD32F405VGH6 z blokadą zapisu, ponadto jest to układ BGA więc lutownicą nic nie zwojujesz.
Nie twierdzę że jest to niewykonalne, ale napewno nie warte
Układ bga to sam mikrokontroler nie do niego się lutujesz tylko do samej płytki , 5punktow na płytce ,stlinkiem robisz i thinkdiaga i mucara tylko thinkdiag ma inny pinout i inne zabezpieczenie .

toxi14

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
36
Miasto
Kassel/DE
Układ bga to sam mikrokontroler nie do niego się lutujesz tylko do samej płytki , 5punktow na płytce ,stlinkiem robisz i thinkdiaga i mucara tylko thinkdiag ma inny pinout i inne zabezpieczenie .
Co Ci da przylutowanie się do płytki jak właśnie ten "mikrokontroler" w którym jest firmware ma blokadę zapisu?

Do góry Bottom