• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tolerancja płaszczyzny głowicy z14xep opel.

seliw

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Toruń
Witam wszystkich.
mam pytanie odnośnie tolerancji krzywizny głowicy w silniku opla z14xep - jak jest dokładnie z tym tematem? Wszędzie piszą o tolerancji głowicy, a co z blokiem?
Pytam bo robie właśnie taki silnik i głowica prosta sprawdzana przymiarem liniowym i w żadnym punkcie nie wchodzi listek 0.2 (tolerancja 0.5), ale za to blok już ma powyżej 0.5. Nie mam zamiaru planować bloku ale ciekawi mnie czy są jakieś normy tych płaszczyzn.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Generalnie dopuszczalne odkształcenie płaszczyzn dla uszczelki metalowej to do dwóch setek dla płaszczyzny. Jesli blok jest krzywy to trzeba go wyjąć i zrobić płaszczyznę.

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Tolerancja 0,5 to chyba pomyłka jakaś. Skąd takie dane?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
(tolerancja 0.5), ale za to blok już ma powyżej 0.5.

0,5 czego? pół litra? :)
0,5mm to baaaardzo dużo, o wiele za dużo.

Pamiętaj, że istnieje różnica między pomiarem głowicy wzdłuż, a pomiarem poprzecznym przy użyciu liniału i szczelinomierza. szerokość głowicy to powiedzmy 20-25cm. a długa jest na około 40-50cm do spokojnie 70 (ciężarowe przy monobloku grubo powyżej metra).
już łapiesz?

są też różne rodzaje wad płaszczyzny:
Wklęsłość lub wypukłość tzw banan, najczęściej
Skręcenie- płaszczyzna jest zniekształcona po przekątnych.
nierównoległość- przy błędach przy obróbce, nierówne zebraniu materiału.

więc najlepiej nie tylko liniał ale i czujnik zegarowy i porządny stół pomiarowy

Do góry Bottom