1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Touran Tdi przestał palić.

Dyskusja w 'Silniki diesel' rozpoczęta przez użytkownika scyzoryk, 1-11 18.

  1. scyzoryk

    scyzoryk Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    26-10 14
    Postów:
    446
    Docenione treści:
    70
    Miasto:
    Grajewo
    Mamy Święta, długi weend to i auto postanowilo odpoczac.
    Postawiłem auto po dłuższej trasie i już nie odpalił na początku łapal obecnie nic. Od jakiegoś czasu palił opornie ostatni tydzien żona jeździła i mówiła, że jakiess cyrki się dzieją, ja tego nie zauważyłem do dziś kiedy zaczął pracować bez jednego cyl. pozniej oprzytomnial i było ok. Do czasu kiedy chciałem sprawdzić co się dzieje.
    Wyskakują bledy;
    JEDEN odnośnie 4cyl.,
    jeden który pojawiał się wcześniej dotyczący czujnika walka i wyskakuje przy próbie oddalenia.
    Na początek sprawdził bym ten czujnik później wiazke. Mam nadzieję że to nie ster.
    Proszę o jakieś podpowiedzi.

    Auto muszę scholowac dopiero jutro może coś będę mógł sprawdzić więcej.
     
  2. Peita

    Peita Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    25-02 18
    Postów:
    198
    Docenione treści:
    40
    Z uwalonym czujnikiem walka to auto odpali ( trzeba dłużej kręcić ) . Te auta często po trasie maja problem z odpaleniem z powodu uszczelnień na pompowtryskach
     
    Diagbox10 lubi to.
  3. scyzoryk

    scyzoryk Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    26-10 14
    Postów:
    446
    Docenione treści:
    70
    Miasto:
    Grajewo
    No właśnie na zimnym nie było wcześniej problemu dopiero rozgrzany trzeba było zakręcić dłużej. A teraz wogole nie gada.

    Przy błędzie jest 274 obr/min. Więc czujnik położenia wału czyta sygnał.
     
  4. romys73

    romys73 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    18-01 14
    Postów:
    1 132
    Docenione treści:
    101
    Miasto:
    abingdon
    sprawdź czy paliwo pompka podaje na filtr
     
    toomii76 lubi to.
  5. turbokrzychu

    turbokrzychu Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    24-05 14
    Postów:
    254
    Docenione treści:
    36
    Jaki kod silnika? Może po prostu czujnik temperatury świruje. Ewentualnie może to ta seria w których wałek i szklanki się wycierały.
     
  6. scyzoryk

    scyzoryk Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    26-10 14
    Postów:
    446
    Docenione treści:
    70
    Miasto:
    Grajewo
    Avq

    Pompke slychac. Ale warto sprawdzić.
     
  7. scyzoryk

    scyzoryk Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    26-10 14
    Postów:
    446
    Docenione treści:
    70
    Miasto:
    Grajewo
    Kod P1692 przetlumaczy mi ktos?
     
  8. komar200

    komar200 SuperMechanior

    Offline
    Dołączył:
    25-01 16
    Postów:
    1 804
    Docenione treści:
    563
    Miasto:
    grudziadz
    Zwarcie do masy
     
    scyzoryk i toomii76 lubią to.
  9. scyzoryk

    scyzoryk Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    26-10 14
    Postów:
    446
    Docenione treści:
    70
    Miasto:
    Grajewo
    Przy testach wywala mi ten błąd.
    w obwodzie kontrolki mil k83 .
     
  10. scyzoryk

    scyzoryk Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    26-10 14
    Postów:
    446
    Docenione treści:
    70
    Miasto:
    Grajewo
    Przy tych wszystkich anomaliach nie zapaliła się kontrolka check.
     
  11. scyzoryk

    scyzoryk Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    26-10 14
    Postów:
    446
    Docenione treści:
    70
    Miasto:
    Grajewo
    Do tej pory nie wymyśliłem nic konkretnego.
    Przejrzałem wiązka nad rozrusznikiem nic tam nie znalazłem.
    Przy testach wywala mi 2 błędy.
    Proszę o jakieś podpowiedzi.
     

    Załączone pliki:

  12. vokotibi

    vokotibi Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    19-12 12
    Postów:
    32
    Docenione treści:
    1
    Tu trzeba vag-a i sprawdzić jaki jest kat synchronizacji przy paleniu. Podstawa
     
  13. Peita

    Peita Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    25-02 18
    Postów:
    198
    Docenione treści:
    40
    Czym ty to diagnozujesz ? , na plaka odpalałeś to swoje cudo ? . Jak nie to spróbuj na plaka , jak bedzie chodził to podpowiem dalej , jak nie to masz problem mechaniczny ( od otwartego egr po rozrząd itp itd ) . I zdjagozuj to czymś normalnym
     
  14. scyzoryk

    scyzoryk Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    26-10 14
    Postów:
    446
    Docenione treści:
    70
    Miasto:
    Grajewo
    Sprawdziłem rozrząd na plaka chodzi.
    Ciśnienie w pompie 2 bary przy kręcenia rozrusznikiem.
     
  15. toomii76

    toomii76 toomi

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    3 687
    Docenione treści:
    1 724
    Miasto:
    turek
    jaki tam jest silnik?
     
  16. scyzoryk

    scyzoryk Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    26-10 14
    Postów:
    446
    Docenione treści:
    70
    Miasto:
    Grajewo
    Avq 1.9
     
  17. toomii76

    toomii76 toomi

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    3 687
    Docenione treści:
    1 724
    Miasto:
    turek
    zaglądałeś do pompy tandemowej?
     
  18. scyzoryk

    scyzoryk Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    26-10 14
    Postów:
    446
    Docenione treści:
    70
    Miasto:
    Grajewo
    Ciśnienie mierzylem.
     
  19. Peita

    Peita Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    25-02 18
    Postów:
    198
    Docenione treści:
    40
    Ile to trzymałeś na plaku ? Masz czym sprawdzic cisniene na pompie tandem ? . Potrzymaj to na plaku troszkę dłużej
     
    toomii76 lubi to.
  20. toomii76

    toomii76 toomi

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    3 687
    Docenione treści:
    1 724
    Miasto:
    turek
    na tandemie ma być chyba 7 bar.