• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota Corolla Verso 2.0 d4d 116KM problem

kwiatekmaciek20

SuperMechanior
Punktów
18
Miasto
Biała Piska
Witam jak w temacie autko Toyota Corolla Verso 2.0 d4d 116KM ma do mnie trafić nie długo .Problem jest następujący autko po jakimś czasie przechodzi w ryb awaryjny zapala się MIL na sterowniku błąd jeden P0093-wyciek paliwa na co stawiacie ?wtryski czy zawory w pompie czy od razu rwać to i to do sprawdzenia ?

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Kolego... Najpierw opcja szukaj:

http://forum-mechanika.pl/threads/toyota-2-0-d4d-p0093.19073/

Masz farta bo przerabiałem to niedawno. Ponad miesiąc walki ;/

Najpierw sprawdź wiązkę do turbo. Wszystkie zaworki sterujące podciśnieniem.
Najlepiej skasować błąd, odpalić auto i zacząć szarpać wiązką, szczególnie przy czujniku temperatury powietrza. Jak Ci się wtedy zapali to wiadomo ocb.

Jak będziesz miał 100% pewności że wiązki są ok, dopiero baw się w układ paliwowy. Najlepiej zacząć od podmiany zaworu na pompie (o ile masz z kąd) potem wtryski do sprawdzenia, ale uprzedzam, ich się nie regeneruje :(

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Potencjalne przyczyny tego DTC obejmują: Awaria wtryskiwacza paliwa Przewód paliwowy wyciek common rail Czujnik ciśnienia paliwa Usterka Pompa paliwa lub awaria pompy windy Podgrzewacz paliwa stale Awaria czujnika temperatury paliwa Przecieki w dowolnym momencie w wysokiej obwodu ciśnienia Złącze elektryczne korozji lub siedzenia problemy Regulator ciśnienia paliwa usterka Filtr paliwa podłączony spada objętość przewodu paliwowego Nieszczelności pompy strzykawkowe Awaria siłownika kontrola paliwa Kaskada awarii zawór przelewowy Zwarcie w wiązce elektrycznej w wtryskiwaczy lub do ECM Ciśnienie paliwa zawór ograniczający Awaria ECM

Kroki diagnostyczne i Możliwe rozwiązania Rozpocznij przy wyłączonym silniku i robi inspekcję Walkaround oczywistych wycieków paliwa między zbiornikiem paliwa a silnikiem. Podnieś maskę i sprawdzić poziom oleju i. Jeśli poziom oleju wzrosła, zapach oleju. Jeśli jest to w dużym stopniu zanieczyszczone paliwa wtryskiwacza najprawdopodobniej nie powiodło się w pozycji otwartej. Nie należy ponownie uruchomić silnik, aż do oleju i filtra zmienia. Spójrz pod maską szczelności. Zacznij od pompy wtryskowej i postępuj zgodnie z przewodów paliwowych do szyny wtryskiwaczy paliwa. Spójrz na wtryskiwaczy oznak nieszczelności. Wyciągnąć złącze elektryczne wyłączenie czujnika ciśnienia paliwa i szukać paliwa w złączu. Nieudana czujnik pozwoli paliwa aż przez czujnik w złączu. Sprawdzić, kiedy ostatnio zmienił filtr paliwa. Zatkany filtr paliwa spadnie głośności na tyle, aby ustawić kod. Sprawdź wszystkie złącza elektryczne na temat czujników i okablowania do wtryskiwaczy do brakującej izolacji, korozji lub luźnych połączeń

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja osobiście zacząłbym od sprawdzenia wtryskiwaczy ,to słaby punkt tych silników.

kwiatekmaciek20

SuperMechanior
Punktów
18
Miasto
Biała Piska
Witam koledzy dzisiaj dopiero dostarczono mia autko sprawdzałem czy nie ma wycieków zewnętrznych no i nie widać nic wygląda na OK.Szachu41 sprawdzałem te wiązki ciągałem i w te i wewte nic samochód na jałowym chodzi tak samo żadnego błędu nie rejestruje.Jutro zacznę wyciągać wtryski dzisiaj na jałowcu miałem podgląd na parametry i zastanawia mnie dawka wtrysku w tym samochodzie wskazuje 8,477mm i 3 wtryskiwacze mają podobną do tego natomiast 4 -4,655mm znacznie odbiegającą od normy ??

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Sprawdź korekcje wtrysków. Nie powinna mieć więcej niż 3 (w sumie 3 to już lipa). Z tym, że złą korekcję mogą również dawać wydmuchane podkładki pod wtryskami ;/ tak czy siak wtryski na stół do sprawdzenia

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Turbiny? Nie koniecznie. One padają, ale przez wydmychane podkładki pod wtryskami. Większę ciśnienie pod deklem, olej dostaje się do odmy, turbo go zasysa i koło foniczne robi bęc

Do góry Bottom