• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota Yaris II 2006 1.4 D4D 90 KM - uszczelka pod głowicą?

Punktów
0
Witam,
Problem dotyczy Toyota Yaris II 2006 1.4 D4D 90 KM z przebiegiem 250 tyś. km.
Samochód wywala płyn chłodniczy (wzrasta ciśnienie w układzie), test na obecność CO2 w płynie pozytywny, próba wymiany chłodniczki EGR nic nie zmieniła. Sugestia: uszczelka pod głowicą lub pęknięta głowica. I wszystko byłoby jasne, gdyby nie dziwne objawy. Samochód odpala bez problemu, brak oleju (ani śladów oleju) w płynie chłodniczym, brak objawów przegrzewania silnika, grzanie wnętrza działa. I najdziwniejszy objaw: ciśnienie/spaliny w układzie chłodzenia pojawia się dopiero po rozgrzaniu płynu chłodniczego (60-70 stopni), na zimnym silniku brak jakichkolwiek objawów.
Czy ktoś miał podobny objaw? Czy jedyna opcja to uszczelka?
Z góry dziękuję za pomoc.

Punktów
10
Miasto
Warszawa
Nic dziwnego w Twoim najdziwniejszym objawie:
1) dopiero po rozgrzaniu bo wtedy rośnie ciśnienie w układzie
2) dopiero po rozgrzaniu ujawnia się pęknięcie głowicy bo metal pod wpływem temperatury się rozszerza

Powyższe mam przetestowane na aucie innej marki(ale silnik też alu), ale też żywiłem nadzieje że nie będę musiał podnosić czapki.
Czapki nie podniosłem bo auto sprzedałem, ale głowica przy takich samych objawach była pęknięta (info od nowego właściciela) ;)

Do góry Bottom