• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Trudności z zapłonem gdy samochód stoi 2 dni na pochylonym podłożu

matik.muszyn

Uczestnik
Punktów
1
Cześć,
szukam przyczyny problemów z zapłonem mojego samochodu w dość specyficznych warunkach. Czy możecie mi pomóc, coś zasugerować?

Samochód:

* Toyota Auris I 2013, benzyna
* prawie nowy akumulator
* świece 2 letnie
* 100k przebiegu

Opis:

Generalnie zapłon działa bardzo dobrze - gdy startuję z PŁASKIEGO parkingu pod moim blokiem. Nigdy nie zgasł w trakcie jazdy (no chyba, że dałem za mało gazu podczas startu ze świateł). Gdy jestem u rodziców to parkuje samochód na pochylonym terenie (ale nie jakoś bardzo) na zasadzie takiej, że maska (przód) samochodu jest nieco wyżej niż bagażnik (tył).

Wówczas:

* czasem startuje bez problemu
* czasem muszę kręcić rozrusznikiem ~5s
* czasem jak ruszę to zgaśnie po paru sekundach. Potem muszę pokręcić trochę rozrusznikiem (~5s), ale zapali

Dodam, że problem ciągnie się od dwóch lat i się nie nasila z biegiem czasu. Nie było sytuacji, żeby kręcenie rozrusznikiem ~5s nie dało efektu.
Moja Hipoteza:

* przytkany filtr paliwa (nie był chyba nigdy wymieniany)
* pompa paliwa jest już kiepska i ma trudność z wypchnięciem paliwa "wyżej")

matik.muszyn

Uczestnik
Punktów
1
co masz na myśli? Chciałbym poznać czy macie jakieś porady.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
311
Wymień filtr paliwa , a następnie pompkę .
Komputer podpiąć i podpatrzeć parametry na żywo co tam się dzieje przy próbie odpalenia .

Grzegorz.Józefów

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
356
Miasto
Józefów
W tym samochodzie nie ma zewnętrznego filtra paliwa, jest w koszu z pompką niewymienny sam, trzeba wymienić cały kompletny kosz z pompką

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
365
Są takie "czarcie góry" w Polsce, że pod górę wciąga samochód, a z górki nie da się zjechać...sam osobiście na jednej z nich byłem.

Nie odpowiedziałeś na fundamentalne pytanie...czy to tylko na górce u rodziców się dzieje? Czy testowałeś może inne górki?

matik.muszyn

Uczestnik
Punktów
1
W tym samochodzie nie ma zewnętrznego filtra paliwa, jest w koszu z pompką niewymienny sam, trzeba wymienić cały kompletny kosz z pompką
@Grzegorz.Józefów
czy to pewne? Widzę, że w internecie jest wiele filtrów niezależnych do tego modelu. Po co?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom