• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tuareg 3.0 TDI gaśnie po rozgrzaniu

Radzio918

Bywalec
Dołączył
27.06.2018
Postów
65
Punktów
1
Cześć.
Mam problem z Tuaregiem 3.0 TDI dość młody bo 2018 roku. Przebieg 60tys.
Po odpaleniu zimnego silnika na biegu jałowym pracuje ok. godziny do rozgrzania i gaśnie. Łapie wtedy błąd p0087 niskie ciśnienie paliwa. Wymieniłem zawór na pompie, zawór regulacji cisnienia na listwie wtryskowej, oraz były regenerowane wtryskiwacze. Niestety nic to nie pomogło i po rozgrzaniu ciśnienie spada i silnik gaśnie. Gdy występuje usterka maksymalne ciśnienie jakie udaje się uzyskać to ok 90bar. i nie ma możliwości odpalenia. Zachowuje się tak jak by go trzymało immo. Udaje się go odpalić w momencie kiedy podczas kręcenia odepne mu wtyczkę od zaworu na pompie i sterownik złapie błąd silnik będzie pracował w trybie awaryjnym i nie gaśnie . Wystarczy skasować błędy i od razu jest koniec pracy . Wygląda to tak jak by ECU źle sterował zaworem na pompie albo jakiś czujnik podrzucał mu nieprawidłowe wartości i wtedy go otwiera.
Spotkał się ktoś z takim przypadkiem ? Pozdro
 

Załączniki

  • 16333553465584946303823772427510.jpg
    16333553465584946303823772427510.jpg
    2,6 MB · Wyświetleń: 11

Radzio918

Bywalec
Dołączył
27.06.2018
Postów
65
Punktów
1
Tutaj wrzucam filmik na YT jak dokładnie występują objawy.
 

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
1.06.2014
Postów
1145
Punktów
165
Wiek
39
Miasto
Gdansk
A jak mu odepniesz czujnik temperatury cieczy jakaś różnica?
 

Radzio918

Bywalec
Dołączył
27.06.2018
Postów
65
Punktów
1
Nic. Odpinalem już wszystko włącznie z przepływomierzem i termostatem. Jedynie była niewielka różnica jak wypialem czujnik ciśnienia paliwa na rampie. Odpalił wtedy wyrzucił błąd pochodził 15sekund zgasł i już bez możliwości uruchomienia.
 
Do góry Bottom