• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tuleje tylnej belki

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
Mam do was pytanie bo juz sam nie wiem gdzie lezy przyczyna. Jak obsadzic tuleje tylnej belki w lagunie 2? Raz wymienilem komplet na sasica wytrzymal rok ok 12 tys km potem jedna musialem wymienic i juz poszedl ruhvile. Teraz wumienialem druga strone tego sasica na ruhvila z tym ze patrzac na wymienionego z 3mc temu ruhvila zaczyna guma odchodzic od tuleji. Tak samo sasici sie rozleciały guma odchodzi od tulei a nie jest popekana. Dodam ze tuleje sa wprasowywane nie wbijane i zamontowane tak jak byly orginały na ktorych bylo przejechane 60 tys km. Te tuleje byly montowane tymi blachami poziomo do przodu auta tj orginał. Juz nie wiem czy to wszystko to takie gowno czy ja gdzies robie blad.

Załączniki

• zFSYzih.jpg
    zFSYzih.jpg
    409 KB · Wyświetleń: 42

Paweł 1973

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Piaseczno
Jeżeli tuleje obsadziłeś dokładnie jak orginały to raczej błędu nie popełniłeś , jednak proponuję sprawdzić resztę zawieszenia bo przyczyna może tkwić w innym miejscu.

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
Ja w a3 8l mialem identyczny problem byla belka krzywa i zrywalo gumy

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
jak montujesz dobrze a tam jest strona lew i prawa i uzywasz do tego praski to nie Twoja wina tylko poprostu takie dziadostwo robia,mi zamienniki wytrzymuja niedluzej niz 2 lata,srednio z 20000.km

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Blachy nie sa prosto a mniej wiecej 45 stopni od osi laluny. Oryginaly komplet ok 200pln i powinny wytrzymac minimum 50tys. Sasic to złom. Wytrzymuja wlasnie 10tkm albo mniej.

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
Blachy nie sa prosto a mniej wiecej 45 stopni od osi laluny. Oryginaly komplet ok 200pln i powinny wytrzymac minimum 50tys. Sasic to złom. Wytrzymuja wlasnie 10tkm albo mniej.

Wlasnie orginały byly prosto i nawet na filmach na yt sprawdzalem i kazdy ma wprasowane blachy prosto. I to mnie ciekawi bo bo nawet na tej instrukcji co widac na fotce w tle wg mnie sa prosto.

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
blachy sa na prosto,ale guma juz niejest na prosto,tam jest lewa i prawa strona

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
mam belke i zaraz pojde obczaje, nawet lagune taka mam to tez zobacze. Gdyby byly prosto to bez znaczenia prawa/lewa, obracasz o 180stopni i masz lewa z prawej.

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
Bd wdzieczny za fatyge bo temat mnie irytuje troche tak samo. Z tym ze jak czesci dobierane byly to ta z regulacja w belce siedziala po prawej stronie a i tak tez widzialem w filmach a po katalogu mi mowili ze to niby lewa tuleja chyba ze mieli cos namieszane na hurtowni

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Te tuleje w Lagunach szybko padają co byś nie założył, to technologia nie na nasze drogi (tuleja powinna być w poziomie a nie pionowo, wtedy byłoby to bardziej trwałe) .Orginał pojeździ , każdy aftermarketowy zamiennik jest na rok góra dwa, 15-20tys km, jak już zakładałbym tuleje to zdecydowanie Lemfordera

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
Ok sasick szmelc ale ruhvil juz powinien byc wmiare a po 3 mc juz ta tuleje bierze wiec dopytuje i szukam rozwiazania

Masakra

SuperMechanior
Punktów
19
Mialem to samo tylko orginały jako tako zdaja egzamin zamienniki po 8 miesiacach złom :) w serwisie 200zł

karuzel32

SuperMechanior
Punktów
2
skoro tak mówisz to je zamontuje a co do lewej czy prawej tulei to wersja eu ma po prawej stronie z regulacją a GB po lewej

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
mam belke i zaraz pojde obczaje, nawet lagune taka mam to tez zobacze. Gdyby byly prosto to bez znaczenia prawa/lewa, obracasz o 180stopni i masz lewa z prawej.
blachy sa na prosto!!! nie gumy,nizeamonujesz lewej na prawa i odwrotnie prawej na lewa,juz slow mi szkoda

Do góry Bottom