• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Używane miejskie auto do 35tyś. benzyna

Dariusz9

Nowy
Punktów
0
Dzień dobry,
szukam samochodu do jazdy miejskiej, trasa bardzo rzadko, ale także może się zdarzyć.
Cena od 15 do ~40tyś.
Miło by było znaleźć coś tańszego, ze względu na "niewygórowane?" wymagania.
Auto będzie użytkowane sezonowo w ciepłym kraju:cow:, tzn. średnio tydzień w miesiącu.
Rocznie strzelam, że max. 5tyś km będzie robione.
Najbardziej zależy mi na bezawaryjności.

Wymagania:
ekonomiczny
w miarę możliwości bezawaryjny
benzyna lub 95+lpg
max 150tyś przebieg

Mile widziany automat i min. 6 biegów

Z tego co się naczytałem, mam kilka propozycji, oczywiście jeśli znacie coś ciekawszego, to śmiało piszcie :)
toyota auris 1.6 premium
hyundai i30 1.4 kappa
opel corda D
opel astra J
ford focus mk2

Z góry dziękuję za rady i poświęcony czas :)

Dariusz9

Nowy
Punktów
0
czy mogę prosić o więcej informacji dlaczego akurat taki wybór według Ciebie? Co z moimi propozycjami, czy któraś nadaje się? yaris w hybrydzie mi też wpadła w oko, ale nie jestem pewien co do hybrydy ze względu, że auto będzie tak jak napisałem wyżej używane sezonowo ok. tydzień w miesiącu

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
458
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Toyota w hybrydzie to sensowny wybór. Bezawaryjność i małe spalanie to największe plusy tego wozidła.

Dariusz9

Nowy
Punktów
0
A co w przypadku gdy ta hybryda będzie używana sezonowo, tak jak wspomniałem średnio tydzień na 2 miesiące, czy nie będzie się w zauważalny sposób psuć? Aktualnie mam hybryde i po tygodniu nieużytkowania trzeba odpalać z przewodów... a co w przypadku jazdy okresowej, czy hybryda to dobry wybór czy szukać benzyny? typu i30?

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
458
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Bez urazy - skoro chcesz używać auta przez tydzień w ciągu dwóch miesięcy, to ... po co Ci samochód ??? Przecież to bezsens.

Dariusz9

Nowy
Punktów
0
Jest kilka czynników, przede wszystkim niezależność, poza tym raz to będzie 3 dni w miesiącu, a raz to może będzie cały miesiąc użytkownia. W każdym razie, temat jest o samochód pod właśnie takie "inne" wymagania i liczę na Waszą pomoc. Jeśli macie dodatkowe pytania to śmiało :)

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
384
Miasto
Dywity
Z tych pięciu aut, które podałeś wybrałbym Opel Astra J (1.8L) z czterobiegową automatyczną skrzynią biegów. Jest to klasyczna skrzynia Aisina Warnera (AW60-41SN) w Oplu ma symbol AF17. Reszta aut wymienionych to albo MMT lub DSG, zbyt często trafiają do naprawy.

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
8
Miasto
Wro
Tanie i bezawaryjne, polecam Kia picanto. Moi pracownicy od 5 lat używają jej jako służbowe i nie potrafią popsuć to znaczy, że jest niezniszczalna :) Do starszej wersji silnik 1.1 używka kosztuje 1500zl . Nowsze 1.0 1.2 też nie najgorsze. Wiadomo Bentley continental to nie jest jeśli chodzi o komfort i dynamikę jazdy ale ciężko o tańsze w naprawie i mniej awaryjne auto. Pozdrawiam

Do góry Bottom