• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[Ubywa olej silnikowy] Mercedes W211 280cdi V6

kmps3019

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich
Posiadam Mercedesa W211 280cdi V6 mam problem ubywa mi olej silnikowy Do tej pory zrobiłem uszczelke vacum, regeneracja turbosprężarki,nowy filtr DPF.Auto nie dymi na żaden kolor.Po trasie 20km pracował na P biegu kilka minut i nic nie dymił.Mechanik powiedział że to nie są pierścienie bo by cały czas dymił.Bede bardzo wdzięczny na pomoc.A i także mam nowy rozrząd

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
416
Tec2000 do cylindrówi i Valvoline Maxlife 5W40...
A potem to już tylko zagęszczacz wlać i sprzedać...bo chyba tak kupiłeś.

kmps3019

Początkujący
Punktów
0
Mam do dwa lata

A odma też powoduje branie oleju?
Jaki jest koszt remontu silnika i czy w ogóle warto??

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
416
Ani nie napisałeś ile tego oleju pobiera, ani na jakim oleju jeździsz i czy sam osobiście ten olej wymieniasz.
Czy tylko dolewasz...bo przecież i tak cały czas jest świeża dolewka.

Czy remont silnika jest drogi. W trakcie wyjdzie tyle różnych innych rzeczy, że jest to prawdopodobnie nieopłacalne.

Wyprowadź odmę na zewnątrz stosując OTC i już.

I co zrobisz remont silnika i się okaże że nadal żre olej...bo to regenerowane turbo jednak przepuszcza...

kmps3019

Początkujący
Punktów
0
Olej 5w30 orginalny Mercedesa Sam osobiście nie wymieniam tylko mechanika.1000 km temu robiłem serwis olejowy i filtry i po tym dolalem 1 l. Oleju.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
416
Wymiana pierścieni u Mirasa...średni pomysł.
Nawet jakby tylko do uszczelniaczy się dobrał, to ja i tak wiem, że jego pazury by więcej szkód narobiły, niż naprawiły.
Olej 5w30 orginalny Mercedesa Sam osobiście nie wymieniam tylko mechanika.1000 km temu robiłem serwis olejowy i filtry i po tym dolalem 1 l. Oleju.
Chłopie to weź coś zrób dla siebie dobrego w życiu. Uklęnij pod samochodem i zalej mu 5W40 Valvoline Maxlife...przejedziesz 1000km i mu przejdzie.
A jak nie to potem LQ 2672 i na pewno przejdzie. Kilka lat pojeździsz.

Olej 5w30 orginalny Mercedesa
I mu przywozisz taki i patrzysz cały czas na ręce, jak go wlewa, jak wymienia? Czy oddaje Ci już pustą bańkę?

kmps3019

Początkujący
Punktów
0
Mam dobrego mechanika do niego nawet ludzie z serwisu Mercedes jeżdżą więc o robotę się nie martwię.Ale zawsze pytam z różnych źródeł
Ale chyba będę wolał zrobić remont silnika nie znów szukać auta a i tam to w większości to zajazdy

Wymiana pierścieni u Mirasa...średni pomysł.
Nawet jakby tylko do uszczelniaczy się dobrał, to ja i tak wiem, że jego pazury by więcej szkód narobiły, niż naprawiły.

Chłopie to weź coś zrób dla siebie dobrego w życiu. Uklęnij pod samochodem i zalej mu 5W40 Valvoline Maxlife...przejedziesz 1000km i mu przejdzie.
A jak nie to potem LQ 2672 i na pewno przejdzie. Kilka lat pojeździsz.

I mu przywozisz taki i patrzysz cały czas na ręce, jak go wlewa, jak wymienia? Czy oddaje Ci już pustą bańkę?
To on kupuje orginalny z beczki

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
416
Pytasz u różnych źródeł i nawet jeżeli ktoś ma rację z tych źródeł i tak zrobisz to co fachura od Mercedesa Ci zaleci.

Czyli domyślam się, że nawet nie kupujesz tych baniek oleju, bo jak to spec do Mercedesa, to pewnie ma swoje beczki, aha.

kmps3019

Początkujący
Punktów
0
Tym razem kupię sam
Pytasz u różnych źródeł i nawet jeżeli ktoś ma rację z tych źródeł i tak zrobisz to co fachura od Mercedesa Ci zaleci.

Czyli domyślam się, że nawet nie kupujesz tych baniek oleju, bo jak to spec do Mercedesa, to pewnie ma swoje beczki, aha.
A masz może masz mechanika z Poznania lub okolic???

A masz może masz mechanika z Poznania lub okolic???

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
416
Tym razem kupię sam
To zaczniesz mu robisz konkurencje.
Mam nadzieje, że będziesz wtedy patrzył mechanikowi na ręce, bo dla przykładu udowodni Ci że olej który mu przywiozłeś jest jeszcze gorszy od tego co on Ci wlewa.
Odżałuje z własnej kieszeni 50zł zaleje Ci 0W20 i pokaże że ten Twój olej jest zdecydowanie gorszy, bo teraz silnik żre 2 litry oleju na 1000km.
Z mechanikiem nie wygrasz, przyjacielu.

Zalej osobiście Valvoline Maxlife 5W40 i mu przejdzie.
O płukankach w cylindry nawet nie fantazjuje, bo przecież masz experta który już tylko czeka na remont tego silnika.
Stary cwaniak który dobrze wie dlaczego występuje pobór.

Miłego dnia. Bez odbioru.

kmps3019

Początkujący
Punktów
0
To zaczniesz mu robisz konkurencje.
Mam nadzieje, że będziesz wtedy patrzył mechanikowi na ręce, bo dla przykładu udowodni Ci że olej który mu przywiozłeś jest jeszcze gorszy od tego co on Ci wlewa.
Odżałuje z własnej kieszeni 50zł zaleje Ci 0W20 i pokaże że ten Twój olej jest zdecydowanie gorszy, bo teraz silnik żre 2 litry oleju na 1000km.
Z mechanikiem nie wygrasz, przyjacielu.

Zalej osobiście Valvoline Maxlife 5W40 i mu przejdzie.
O płukankach w cylindry nawet nie fantazjuje, bo przecież masz experta który już tylko czeka na remont tego silnika.
Stary cwaniak który dobrze wie dlaczego występuje pobór.

Miłego dnia. Bez odbioru.
Dziękuję

Do góry Bottom