• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Układ chłodzenia 1,6 E-HDi

Guinek

Nowy
Punktów
0
Cześć, 508 1,6 E-HDi 115km

Ostatnio zmagam sie z układem chlodzenia, a mianowicie dużego ciśnienia w nim. Pierwsze co przyszło na myśl to spaliny ktore idą w uklad, akurat miałem chlodnice EGR więc na ślepo wymieniłem. Za duzo to nie dało, uklad dalej po rozgrzaniu łapie duże cisnienie i sie zapowietrza. Test na CO2 nic nie wykazał, auto sie nie przegrzewa i tak nie mam pomysłu czy można cos jeszcze sprawdzić zanim zdejmę głowice.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Kiedyś mój Ford 1.8 TDCi też dawał negatywny wynik na teście mimo twardych węży. Zrobiłem upg i było dobrze

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Te testy pokazują jak chcą również wychodziły mi całkowicie negatywne A po zrobieniu było ok, jak Egr wykluczony to głowica w górę

Guinek

Nowy
Punktów
0
Jeszcze słyszałem, ze w tych silnikach lubią pękać cylindry i teraz sie zastanawiam czy moze mieć to związek z tym ze ostatnio tez zaczął dziwnie odpalać. Przy odpaleniu ale nie zawsze potrafi mocno zatrząść silnikiem aż na całej budzie to czuć, a poduszki wymienione w tamtym tyg.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
592
Najpierw to se płyn zalej odpowiedni. Nim ściągniesz głowicę.

To są stare zapyziałe niedomagąjace układy. A nie lśniące i pachnące prosto z fabryki które nawet na wodzie destylowanej dadzą radę. Wystarczy, że brakuje jednego ogniwa w układzie chłodzenia i lipa (np. ograniczone światło kanału). Odpowiedni płyn chłodniczy w takim przypadku potrafi zdziałać cuda.

Przypadek, przypadkowi nie równy.
A diagnostyka online zawsze najtrafniejsza.

Na UPG zawsze jest czas. Nie ucieknie.
Automatyczne połączenie postów:

Przy odpaleniu ale nie zawsze potrafi mocno zatrząść silnikiem
Może zbieg okoliczność. Po prostu zaczyna się sypać z każdej strony.

Do góry Bottom