• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Urwany gwint śruby

stokland

Początkujący
Punktów
0
Witam poszukuje osoby - warsztatu, która podejmie się usunięcia urwanego gwintu, który to pozostał w piaście koła, rozwiercenie czy dospawanie nakrętki a może wykrętaki? Sam nie chce się podejmować a i warunków nie mam, szukam osoby która wykonana to sprawnie i fachowo, Warszawa i okolice z góry dziękuje

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Z mojego doświadczenia wiem że jak urywa się śrubaa to nie dla tego że trzyma na gwincie , sama pozostałość szpilki w piaście o ile wystaje można złapać morsem i wykręcić a jeśli nie wystaje to przyspawać śrubę mniejsza i odkręcić ja bym nie wiercił tylko spawał

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
90 % daje się łatwo wydłubać po rozwierceniu, jeżeli koło zdjęte to bym wiercił (oczywiście wpierw zeszlifować na płasko i zapunktować) ;) zresztą często po nawierceniu daje się wykręcić wykretakiem do zerwanych śrub

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
Z mojego doświadczenia wiem że jak urywa się śrubaa to nie dla tego że trzyma na gwincie , sama pozostałość szpilki w piaście o ile wystaje można złapać morsem i wykręcić a jeśli nie wystaje to przyspawać śrubę mniejsza i odkręcić ja bym nie wiercił tylko spawał

skoro się pyta czy zastowować rozwiercenie czy dospawanie nakrętki a może wykrętaki to mu odpowiadamy ..niewiem w czym problem ?

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
A ja dodam tylko tyle jeśli to była śruba to odkręci się bez problemu ten gwint co został w piaście jeśli urwała się szpilka to trzeba ją wyprasować z piasty i wyprasować nową zalecił bym od razu wymianę łożyska bo bez ściągnięcia piast się nie wyprasuje szpilki a jeśli jest to komplet łożysko +piasta to tylko wymiana calosci

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
trzeba ją wyprasować z piasty i wyprasować nową zalecił bym od razu wymianę łożyska bo bez ściągnięcia piast się nie wyprasuje szpilki
Bzdura. W wielu modelach aut można to zrobić bez demontażu łożyska.

stokland

Początkujący
Punktów
0
Autor tematu poszukuje warsztatu, który wykona usługę. Nie potrzebuje porad jak to zrobić.

w punkt! ;-)

Dziękuje wszystkim za porady i podpowiedzi, temat załatwiony w 15-20 minut, bez demontażu piasty - najwazniejsze to znaleźć osobę, która chce i wie jak ma to zrobić.

Do góry Bottom