• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ustawienie rozrzadu i wariatora Lancia 2.0 20V VIS

icemen77

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Rzeszów
witam

mam pytanko odnosnie poprawnego ustawienia rozrzadu w Lancia kappa 2.0 20v VIS. Robiłem remont tego silnika szlif wału,cała głowica,pierścienie itp. Jestem juz na końcu tej przeprawy . stanąłem wczoraj na ustawieniu rozrzadu . Korzystając z autodata ustawiłem GMP na 1 , dokupiłem blokady na wałki ,ustawiłem znaki na pasku wale i kole wydechu. Chodzi głównie o ssący i ustawienie koła rozrządu na wariatorze tam sa fasolki i jest spora regulacja .
Ja ustawiłem koło miej wiecej na środku fasolek po zblokowaniu jak w/w i napięciu paska dokręciłem tak jak sie ustawiło na blokadach i znakach . silnik sie kręci ale jak zapali i wariator zadziała boje sie o zaworki
pytanko czy to poprawnie ustawiłem ?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Tylko blokady na wałkach rozrządu.Fasolki do ustawienia paska bez luzów.
Do ustawienia wału w GMP czujnik zegarowy.Musi chodzić.

icemen77

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Rzeszów
czyli koło na wariatorze ma byc odkręcone przy ustawianiu rozrzadu? po zablokowaniu wałków , ustawienia znaków na pasku i napięciu paska dokręcić fasolki w takiej pozycji jak go ustawi pasek i ma być ?

icemen77

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Rzeszów
wiec wygląda ze dobrze złożyłem , silnik sie kręci zrobiłem z 4 obroty wałem .
Bałem/boje sie tylko odplenia , jak załaczy vtka i pognie zawory . bo wyczytałem ze jest taka opcja.
Dla tego chciałem dopytać kogoś , kto miał z tym silnikiem do czynienia ...

icemen77

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Rzeszów
a wiec auto odpaliło ale chodzi jak diesel klekocze w głowicy, kontrolka oleju gaśnie... wydaje mi sie ze to ten wariator tak klekocze ale nie jestem pewny ...
nadmienię iż wymieniałem cały wałek ssacy wraz wariatorem i panewkami . Stary wałek był zatarty na panewce stopy wariatora ...
wiec teraz juz nie wiem sam czy problem w ustawieniu rozrządu czy ten wariator ???
chyba ze wariator nie dostał oleju i jest pusty , bo zapaliłem na chwile max 1min kilka razy , stukotało to gasiłem ...

dopadłem taki film na youtube
stukot identyczny silnik inny ale czytałem temat na forum z tym filmem i powstało to wymianie rozrzadu , i ustąpiła samo po przejechaniu kilkudziesięciu km. Niby wariator sie zawiesił .......
http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?p=303062&sid=200ba52a75a3c2fe1b32e0759d61fe09

ktoś ma jakiś pomysł na ten stukot?????

Ostatnia edycja:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Elektrozawór otwiera olej powyżej 2 tys. obrotów ,ale wcześniej możesz
zapodać 12V zaraz po uruchomieniu.

Do góry Bottom