• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

USUWANIE CRASH DATA ZE STEROWNIKÓW SRS, A PRAWO

Dzeriusz

Nowy
Punktów
0
Witam, po dłuższym czasie obserwowania forum postanowiłem się zarejestrować i zacząć się udzielać na forum. Ale mniejsza bo od tego jest inny dział. A więc do rzeczy.
Chciałbym poruszyć temat sterowników SRS. Sam usuwam crash daty, głownie Nissan, Renault (częściej po OBD2) i jak wiadomo nie wszystkie marki przewidują ponowne zaprogramowanie sterownika SRS ( i prawnie regeneracja systemów bezpieczeństwa jest zakazana). Wątpię, że ktoś będzie wykładał ponad 3 koła na nowy sterownik, a ludzie wolą już zregenerować niż kupić kota w worku z allegro. Jak jest ze sprawnością tych regenerowanych sensorów, czy notatka typu "sterownik po regeneracji nadaje się tylko do celów szkoleniowych" w jakimś stopniu chroni nas np. gdy poduszki po raz drugi nie wystrzelą przy porządnym dzwonie. Zapraszam do dyskusji.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
186
www.ecudiagnostyka.pl
Sterownik to soft + hardware , sama ingerencja w soft jesli wiesz jak i czym nie ma prawa nie zadzialac. Gorzej jak cos uszkodzone jest hard. nawet wtyczka czy pin.
Groźniejsze są moim zdaniem wszelkie próby napraw napinaczy, slynne *rezestancje i inne , wtedy mozna sie zdziwic. Wcale sie nie dziwie ze taka jest polityka jesli chodzi o te systemy.
Nowsze sensory niektorych producent. jak wiesz posiadaja Vin takze zakup uzywki i tak sprowafza sie do manipulacji potem w sofcie.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
641
Miasto
WLKP
Trzeba wiedziec co sie robi jak sie wkłada łapki do sensora.Jak sie nie ma pewnosci lepiej nie ruszac.Ja juz miałem kilka przypadków co robiłem sensor i była kolizja i wywalily i ponownie przyniesli do wyczyszczenia.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
186
www.ecudiagnostyka.pl
Pokaz mi zdjęcie czujnika w sensorze to Ci powiem czy zadziała :) . Jak po uśnięciu crash daty nie zaktywujesz systemu to wniosek nasuwa się sam,,
Pisałem że soft + hardware musi grać , jak masy nie przykręcisz do sensora to też rzadko go zaktywujesz. Temat był sensory a prawo= mało co można legalnie naprawiać,

Ostatnia edycja:

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
641
Miasto
WLKP
Legalnie to nie wolno regenerowac airbagow i sensorow a idzcie na giełde w Poznaniu do Damiana ile tego tam sie robi.Nastepna odpowiedz na naprwawy-dlaczego pewne marki jak BMW Opel VW zezwalają do odblokowania sterownika po kolizji przez kasownie błedów do trzech razy.Z innych elementów jest on zbudowany,wątpie w to.

piohol

SuperMechanior
Punktów
111
Miasto
Kępno
Czyli podsumowując wątek, zabić można byle by nie dać się złapać.

Do góry Bottom