• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Usuwanie nagaru chemią a konsekwencje jej użycia

slawek7

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Szczecin
Cześć
Może to problem wydumany, ale chciałbym poznać Waszą opinię.
Chciałbym wyczyścić tłoki z nagaru bez demontaży głowicy przy pomocy "Forte Air Intake & Valve Cleaner".
Z opinii dostępnych to ten dość dobrze sobie radzi z rozpuszczeniem zanieczyszczeń.
Ale.. czy jak zaleję cylindry i faktycznie nagar się rozpuści to czy potem nie porysuję cylindrów lub jak ten rozpuszczony nagar wejdzie pomiędzy pierścienie?
Co potem z odpaleniem silnika (po usunięciu płynu oczywiście), na ściankach nie ma filmu olejowego.

r1obert

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Łódz
ecohosting.io
To chemia, która wchodzi w reakcję, a nie ściera niczego. Frakcje węglowodorowe - osad nagaru jest zazwyczaj mieszanką sadzy, spalonych olejów silnikowych oraz resztek paliwa, które nie zostały w pełni spalone podczas procesu spalania w silniku. Chemia rozpuści węglowodory i upłynni węgiel, a nie rozpuści Ci metalu.

slawek7

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Szczecin
Zwróć uwagę że ja nie pisałem o rozpuszczeniu metalu. Chodziło o rozpuszczone zanieczyszczenia które dostaną się do oleju przez pierścienie i o sam preparat który zostanie uwolniony pomiędzy pierścieniami. Na ten temat producent nic nie podaje.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
186
Miasto
Nowy Sącz
Już pisałem kiedyś,Archoil do paliwa,wariant ON lub benzyna,tłoki wypucuje z czasem.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
141
Cześć
Może to problem wydumany, ale chciałbym poznać Waszą opinię.
Chciałbym wyczyścić tłoki z nagaru bez demontaży głowicy przy pomocy "Forte Air Intake & Valve Cleaner".
Z opinii dostępnych to ten dość dobrze sobie radzi z rozpuszczeniem zanieczyszczeń.
Ale.. czy jak zaleję cylindry i faktycznie nagar się rozpuści to czy potem nie porysuję cylindrów lub jak ten rozpuszczony nagar wejdzie pomiędzy pierścienie?
Co potem z odpaleniem silnika (po usunięciu płynu oczywiście), na ściankach nie ma filmu olejowego.
Bardzo dobrze to on radzi sobie z Twoim portfelem ,ja używam xado od anticarbon dużo tańsze a robi robotę ,we wszystkich trupach które ratowałem tym środkiem najsłabiej pomógł mi w oplu 1.8 kompresja się podniosła tylko o 1bar a w każdym innym po 3-4bary się podniosła . Polecam ten środek .

Pyciek

Początkujący
Punktów
0
A co z filtrem DPF po odpaleniu silnika po zastosowaniu takiego antykarbona?

Damianekone

Bywalec
Punktów
5
nie pamiętam nazwy, ale był taki dwuskładnikowy - który się spieniał, robił robotę

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
186
Miasto
Nowy Sącz
A co może być?! Już sam termin antycarbon wiele mówi,olej Carbon Free Shella do wtrysku bezpośredniego,raczej o nagarach czy efekcie LSPI można zapomnieć o katalizatorze nawet nie wspominam,niestety ten olej nie nadaje się do silników uszczelnionych nagarem.

Do góry Bottom