• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszkodzenie korbowodu

yarro

Nowy
Punktów
0
Cześć, chciałem zasięgnąć opinii o przyczynę poniżej opisanego zdarzenia. Jakie jest Wasze zdanie?
Samochód Subaru Outback, silnik benzynowy 3.6 H6, zagazowany. przebieg 80 k.
Po wykonaniu regulacji zaworów, samochód przejechał 300 km, po czym na autostradzie zapalił się check P0203, silnik pracował nierówno, nie wszystkie tłoki.
Po zatrzymaniu i pierwszej próbie uruchomienia, sprawdzenia kręcił ładnie ale nie zapalał, przy drugiej próbie coś stukło i przestał kręcić rozrusznik. Auto trafiło na lawetę i wróciło do warsztatu. Po rozebraniu okazało się, że ugięty jest korbowód trzeciego cylindra innych uszkodzeń nie ma (sprawdzono wał korbowy, wałki rozrządu, panewki, głowice, cylinder, zawory - nic nie wykazuje uszkodzeń). Moje pytanie jaką macie teorię na to? By niczego nie sugerować ja swoją napiszę za kilka postów (jeśli będą) Dzięki z góry za pomysły.
IMG_20241204_124327.jpg IMG_20241204_124333.jpg

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Podpowiedź tylko w jaki sposób są regulowane zawory ?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Spalanie stukowe.

Ostatnia edycja:

yarro

Nowy
Punktów
0
Podpowiedź tylko w jaki sposób są regulowane zawory ?
Szklankami
Dobra, edytuję wszystko i napiszę, że winę za krzywą korbę ponosi spalanie stukowe ;)
nie było żadnych objawów wcześniej, stało się nagle. Na autostradzie samochód przejechał na 5 garczkach kilkaset metrów. Zniszczenie nastąpiło na postoju przy próbie uruchomienia. Check wywalił P0203 awaria obwodu wtryskiwacza na trzecim cylindrze.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
No raczej regulacja luzów nie miała na to wpływu...chyba że coś magicznego podeszło podczas regulacji, albo się skrzywiło...
6 cylindrów to palił normalnie, jechał też, ale jeden zawór niedomagał i po 300km doszło do tragedii...ale to raczej heńkowa fantazja...że uszkodzili zawór.

Widzisz, jaki czorny ten tłok? Wypadał tam zapłon jak chu.

Niestety przyczyn wypadania zapłonu może być kilkanaście (lekko) w tym "uszkodzenie" zaworu.
Widziałem już takie zbiegi okoliczności, że nie podejmę się próby osądzenia tego, jednoznacznie.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Heh, a dopiero co na LPG Forum ktoś pytał o odważnego do zagazowania Forestera z zaznaczeniem, że auto ma mapę zrobioną pod Pb98 w celu wyeliminowania spalania stukowego. Najwidoczniej coś jest na rzeczy z tymi autami.

Do góry Bottom