• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszkodzona turbina Opel astra H 1.9cdti 120 km

AdrianKruu

Początkujący
Punktów
0
Witam, ostatnio podczas jazdy zobaczyłem za sobą gęsta chmurę siwego dymu. Okazało sie, że padło turbo. Wirnik od strony zimnej zmielony, strona gorąca trochę lepiej lecz niektóre łopatki gdzieś zniknęły. Niestety cały olej z silnika poszedł w wydech i również jakaś część znalazła się w dolocie. Zabrałem się za naprawę i po wyjęciu wtryskiwaczy okazało sie, że olej znalazł się również na tłokach. Od 1-3 oleju małe ilosci, za to na 4 bardzo duzo. Teraz pytanie czy wystarczy dokladnie usunąć olej z komory spalania i będzie ok? Czy doszukiwać się większych uszkodzeń ? Dodam, że kręcąc wałem silnik obraca się lekko, nic go nie blokuje. Resztki wirnika znalazłem w intercoolerze. Może ktoś już to przerabiał o coś podpowie ? Z góry dziękuję ;)

Xxxkubek

Uczestnik
Punktów
10
Przeciez to normalne że napił się oleju skoro wirnik padł, odciagnij olej, poskladaj wszystko świeży olej, sprawdz czy idzie cisnienie na turbo(czy się coś nie zatkało) i odpal auto

AdrianKruu

Początkujący
Punktów
0
Do tego do rozebrania i czyszczenia cały dolot.
Tak, to oczywiste. Dzięki za odpowiedź.
Automatyczne połączenie postów:

Przeciez to normalne że napił się oleju skoro wirnik padł, odciagnij olej, poskladaj wszystko świeży olej, sprawdz czy idzie cisnienie na turbo(czy się coś nie zatkało) i odpal auto
Dzięki za podpowiedź. Czasami lepiej się upewnić. Pozdrawiam :)

Do góry Bottom