• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VCDS brak sterownika do radia

Odyseu

Początkujący
Punktów
0
Witam,

Posiadam VCDS 22.1.3 i radio samochodowe VW, nowe do zakodowania MIB2-ENTRY 510 035 869A.

W starym radiu bez funkcji BT, ustawiłem że ma działać BT skopiowałem kod HEX i wgrałem do nowego radia w którym nie było BT i kod to były same zera mimo fabrycznie wyposażonego w BT.
W nowym radiu pokazało się menu bluethoot radio działa poprawnie w 100% lecz nie mam jeszcze obsługiwanych głośników "cisza i komunikat o ochronie wyjść".

Vcds pokazuje komunikat przy pomocniku kodowania na nowym radiu że sterownik nie obsługiwany i nie podpowiada co się kryje pod bitami.

Mam wgrany kod nie w pełni pasujący do modelu radia mimo że radia są poza obecności BT w 100% identyczne.

Czy ma ktoś takie radio i przesłał by mi kod do radia abym mógł je wstępnie zakodować?

Pozdrawiam,

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
115
Miasto
Wołomin
Raczej wpadła Ci " ochrona komponentu " coś jak w audi nr vin pewnie potrzeba dopisać do radia . Nie mam pewności ale Vcds tego nie ogarnie tylko ODIS

Odyseu

Początkujący
Punktów
0
Raczej wpadła Ci " ochrona komponentu " coś jak w audi nr vin pewnie potrzeba dopisać do radia . Nie mam pewności ale Vcds tego nie ogarnie tylko ODIS
Dziękuje za odpowiedź, już długo myślałem nad ODIS zatem kupuje i zobaczę co z tego wyjdzie.

Odyseu

Początkujący
Punktów
0
A czy był by ktoś uprzejmy i podał by wersję ODIS jaką musiał bym mieć aby na pewno dało radę wykonać?

Odyseu

Początkujący
Punktów
0
Obdzwoniłem lokalnych elektryków. Jedni robią ale pod warunkiem że radio jest nie kradzione dla innych nie ma znaczenia. Jak by jedni robią online a inni nie i się nie boją. Koszt to 400zł, dlatego kupno na własny użytek klona ODIS i tak wyjdzie taniej.

ASO odmówiło bo radio nie kupione u nich tylko online.

Ostatnia edycja:

Odyseu

Początkujący
Punktów
0
OK, kupisz głowicę, ściągniesz Odisa a skąd weźmiesz dostęp online żeby wyczyścić CP?
No nie wiem jak to się odbywa... stąd pewnie twoje pytanie... zatem nie da się wykonać tego bez udziału VW?

Dodam, że moje radio to wersja ENTRY bez internetu, Car Play, nawigacji i innych dodatków. Czy aby na pewno mój problem to ochrona komponentu? Jest nowe nie było nigdy przypisane do żadnego VW jest bez wpisanego VIN zatem ochrona komponentu również ?

1661435404479.png

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
No nie wiem jak to się odbywa... stąd pewnie twoje pytanie... zatem nie da się wykonać tego bez udziału VW?

Dodam, że moje radio to wersja ENTRY bez internetu, Car Play, nawigacji i innych dodatków. Czy aby na pewno mój problem to ochrona komponentu? Jest nowe nie było nigdy przypisane do żadnego VW jest bez wpisanego VIN zatem ochrona komponentu również ?

Wyświetl załącznik 45698
vin musi być wpisany

Odyseu

Początkujący
Punktów
0
Zgadza się, radio po CAN odczytuje nr VIN samochodu i gdy się nie zgadza z tym wpisanym w radiu to jest blokada komponentu.
Można odfiltrować nr vin wysyłany po CAN puszczając sygnał przez PC i radio się włączy normalne lecz jest dodatkowy programik w scalaku radia, który pilnuje ilość takich uruchomień bez VIN i koniec końców i tak zablokuje radio.

Tak czy inaczej należy wpisać w radio nr vin, czy zna ktoś sposób ?

Odyseu

Początkujący
Punktów
0
OK, nikt nie zna sposobu, może jestem na złym forum?

Czy mając zakupiony klon ODIS i wykupione czasowo konto w erWIN wykonam samodzielnie adaptację komponentu?
Koszt dostępu na godzinę to jedyne 8Euro brutto.
Zgodnie z instrukcją na erWIN tak to się robi, i w taki sposób pewnie robią wszyscy mechanicy z tzw. online dostępem, lecz nwm jak zachowa się erWIN z klonem ODIS'A... ma ktoś doświadczenia?

Do góry Bottom