• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VCDS -pierwsze uruchomienie.

janstop

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tarnów
Witam. Zakupiłem od znajomego kabel VCDS . Zainstalowałem wszystko na laptopie z systemem XP 32bit. I mam pytanie .Przy uruchomieniu programu pokazuje się ,że jest to pierwsze uruchomienie , należy kliknąć Opcje wybrać port kliknąć i test. Czy robi się to przy podłączonym kablu w aucie? Bo próbuję na stole i gdy zaznaczam któryś com od 1-4 wyskakuje mi ,że nie wykryto interfejsu. Po zaznaczeniu usb i kliknięciu test dioda we wtyczce OBD mruga ale też nie wykrywa interfejsu.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
465
Miasto
PLE
Witam. Zakupiłem od znajomego kabel VCDS . Zainstalowałem wszystko na laptopie z systemem XP 32bit. I mam pytanie .Przy uruchomieniu programu pokazuje się ,że jest to pierwsze uruchomienie , należy kliknąć Opcje wybrać port kliknąć i test. Czy robi się to przy podłączonym kablu w aucie? Bo próbuję na stole i gdy zaznaczam któryś com od 1-4 wyskakuje mi ,że nie wykryto interfejsu. Po zaznaczeniu usb i kliknięciu test dioda we wtyczce OBD mruga ale też nie wykrywa interfejsu.
Podłączony do obd ten interfejs?

next22

SuperMechanior
Punktów
39
nie wiem jak konkretnie Vcds ale sprawdź czy zainstalował się sterownik i pod jakim numerem portu system widzi kabel

janstop

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tarnów
Kabel nie jest podłączony do OBD w aucie. Próbowałem na stole. Gość od którego to kupiłem mówi ,że musi być jednak podłączony do OBD bo jest zasilany z +12V a nie z usb komputera. A mam okazje kuzynowi skasować jakiś błąd w Audi i dla tego pyta. Żebym nie wyszedł na idiote i okaże się , że kupiłem uszkodzony kabel.:). Sterowniki są zainstalowane bo widzi kabel w menadrzeże urządzeń.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2057
Miasto
Kaczory
Excuse Me Wow GIF by Mashable

janstop

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tarnów

Tomkoff-dziękuje .Zgadza się .Tak to jest jak się nie czyta instrukcji. :) Wyczytałem , że musi być podłączony w aucie.​

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
76
Nie musi.
Zasilanie na interface można podać z byle czego, choćby zasilacza zapewniającego 12V 1A oraz masę. I wtedy interface myśli, że jest wpięty w OBD2. Można zainstalować sterowniki i ustalić port COM. Dla VCDSa najczęściej jest to COM3.
Dopiero przy próbie połączenia się z autem (np. czytanie błędów) wyskoczy błąd gdy nie będzie komunikacji z samochodem po którejś linii (canH, canL, K lub L).

Do góry Bottom