• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra c błędy komunikacji can

danielskubi

Bywalec
Dołączył
8.02.2015
Postów
64
Punktów
0
Miasto
Rzeszow
Witam wszystkich. Mam problem z Vectra c występują błędy z grupy u czyli komunikacja can na większości sterowników. Było podejrzenie cim bi stacyjka była uszkodzona więc wymiana i próba kodowania ale nie poszlo. Brak łączności ze ster silnika poprawione pumy na gnieździe ABS i komunikacja wróciła. Ale nadal brak komunikacji z bcm rec itd. proszę o jakieś podpowiedzi.
 

MIKUr1

SuperMechanior
Dołączył
30.12.2020
Postów
479
Punktów
113
Wiek
31
Miasto
Okolice Krakowa
Nie wiem dlaczego miały nie dostać tutaj podpowiedzi. W jakich modułach masz te błędy komunikacji? Najlepiej jakbyś wrzucił kody i info z jakich są modułów.
 

danielskubi

Bywalec
Dołączył
8.02.2015
Postów
64
Punktów
0
Miasto
Rzeszow
No jedyna nutka nadziei
A więc.
Silnik:
P1615
P1616
P1614 te z komunikacji najważniejsze.
ABS
U2139
U2142
U2143
U2103
U2105
Wspomaganie elektryczne.
U2103
U2105
U2139
Moduł kierownicy
U2103
U2105
U2108
U2111
U2107
U2117
U2116
U2113
U2141
Automatyczne połączenie postów:

Nie daje już rady z tym autem. Wcześniej nie było komunikacji z komputerem z silnikiem i ABS teraz po poprawieniu styków cana na ABS wszystko wróciło ale nadal są błędy z cana na oscyloskopie sygnał ładny.
Automatyczne połączenie postów:

Nie daje już rady z tym autem. Wcześniej nie było komunikacji z komputerem z silnikiem i ABS teraz po poprawieniu styków cana na ABS wszystko wróciło ale nadal są błędy z cana na oscyloskopie sygnał ładny.
 

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
19.12.2015
Postów
2860
Punktów
744
Wiek
34
Miasto
Pogorzela
Diagu ... będziesz naprawiał jak edc15 ? To moim zdaniem gościu osiwieje ...
 

Pawel23

SuperMechanior
Dołączył
7.03.2018
Postów
568
Punktów
78
Wiek
28
Miasto
Wołomin
Jaki silnik w tej vectrze?? Bo tego kolego nie napisałeś?
 

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
31.05.2013
Postów
483
Porady
1
Punktów
134
Miasto
Lubelskie
Masz tam pompę qspomagania? To spróbuj ja odpiąć.
 

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
19.02.2015
Postów
2820
Punktów
511
Wiek
57
Miasto
WLKP
Diagbox-ty to sie wypowiadaj w tedy jak bedzie temat o Syrenie,Zuku ,Warszawie i Tarpanie.
 

Diagbox10

-*-*-
Dołączył
5.04.2018
Postów
7041
Punktów
1167
Miasto
trasa lublin siedlce
Nickiel nie pamietasz juz jak cie dusil MTM na postach?
Automatyczne połączenie postów:

Jeśli o chodzi o citroena to sam doszedlem i mam sterownik z offem bez czyjejś łaski.
 

danielskubi

Bywalec
Dołączył
8.02.2015
Postów
64
Punktów
0
Miasto
Rzeszow
Vectra c 1.8 2002 rok.
Oporność canu prawie 120 ohm
Na początku mi to nie pasowało ale szukając w pomocach wychodzi na to że taka powinna być akurat w tym modelu. Wymieniłem cima ale nie da rady go zakodować myślę że to przez te błędy.
Automatyczne połączenie postów:

Te błędy to głównie z braku komunikacji can z większością sterowników.
Automatyczne połączenie postów:

Ciągle chodzi wentylator w ECU są jeszcze błędy z czujnika temperatury silnika EGR i położenia wału nie da się ich usunąć zasilania na sterowniki sa
Automatyczne połączenie postów:

W liczniku brak kontrolek na zapłonie i świeca światła. świeci tylko jedna od awarii silnika jak odepne wtyczkę od bcm to kontrolki wracają włożę spowrotem i dalej to samo.
 
Ostatnia edycja:

MIKUr1

SuperMechanior
Dołączył
30.12.2020
Postów
479
Punktów
113
Wiek
31
Miasto
Okolice Krakowa
Te błędy komunikacyjne da się usunąć? Jeśli tak, to kiedy wracają? Auto w ogóle odpala? Nie podobają mi się te błędy na sterowniku silnika, bo dotyczą elementów, które z CANem nie mają nic wspólnego.
 

MIKUr1

SuperMechanior
Dołączył
30.12.2020
Postów
479
Punktów
113
Wiek
31
Miasto
Okolice Krakowa
Miałem bardziej na myśli czy w ogóle udaje się go odpalić czy te błędy siedzą cały czas i fura jest martwa permanentnie :p
Automatyczne połączenie postów:

I jeszcze jedna rzecz - CIMa nowego dlaczego się nie da dopisać? W sensie jaki komunikat wyrzuca? Spróbuj jeszcze na chwilę odpiąć licznik i zapiąć - robota na max 10 minut.
 
Ostatnia edycja:

marianno3000

SuperMechanior
Dołączył
4.02.2020
Postów
186
Punktów
12
Miasto
Łódzkie
Żeby cima dopisać musi być komuna wszędzie na canie bo musi zgadzać się tzw środowiskowa wszystko to powiązane jest z immo w tym aucie.
 

danielskubi

Bywalec
Dołączył
8.02.2015
Postów
64
Punktów
0
Miasto
Rzeszow
Nie odpala wszystko martwe świeci tylko kontrolka silnika. Błędów nie da się skasować.
 

MIKUr1

SuperMechanior
Dołączył
30.12.2020
Postów
479
Punktów
113
Wiek
31
Miasto
Okolice Krakowa
Tak, tyle, że miałem przypadek w VC gdzie to właśnie CIM powodował błędy na CANie.
 
Do góry Bottom