• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra C - Brak świateł , wycieraczek itp

wiszu00

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Witam, posiadam Vectre C z silnikiem 1.8 z 2004r. Wczoraj wracając do domu (po 22) zauważyłem że przygasają mi światła z przodu, po kilku sekundach reflektory zgasły całkowicie. W tym samym momencie włączyły się wycieraczki przednie które po sekundzie zatrzymały się na środku szyby. Stanąłem więc na poboczu, po chwili poczułem zapach lekkiej spalenizny z okolic bezpiecznikow przy Aku. Zauważyłem potem też że nie działają spryskiwacze ani długie ani postojowe ani też kierunki. Oczywiście z tyłu działaja światła i kierunki ale również nie dziala spryskiwacz i wycieraczka. Dodatkowo po włączeniu zapłonu słychać jedno piknięcie. I teraz moje pytanie , co to może być? Nie wydaje mi się żeby na raz poszedł bezpiecznik od wycieraczek i lamp. Może ktoś miał coś podobnego?

wiszu00

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Wyjąłem UEC i jestem pewien że z ta spalenizna to od niego. Dodatkowo sprawdziłem bezpieczniki i bezpiecznik f24 oraz f25 jest przepalony. Są tą bezpieczniki od napięcia akumulatora.
Czyżby UEC do wymiany?
Automatyczne połączenie postów:

UEC do sprawdzenia.
Jak go mogę sprawdzić? Jedyne co wiem że ta spalenizna to 100% od niego.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
153
A jest z nim komunikacja?
Automatyczne połączenie postów:

Najlepiej pomierzyć czy daje sygnały ktore cie interesuja i ewentualnie diagnostyka.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
153
To sprawdz zasilania, ale jesli mowisz że czuć z niego że się przypalił to raczej będzie do wymiany lub jak kto woli naprawy.

wiszu00

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Mam już odpowiedź. IMG20230711204516.jpg IMG20230711204509.jpg IMG20230711205007.jpg Jesli wymienie na nowy to samym opcomem zaprogramuje go pod swoją Vectrę? Znam pin.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Zaprogramujesz. Ciekawi mnie tylko, czy problem był w UECu czy coś to tak urządziło.

wiszu00

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Witam. Problem wrócił, wymieniony dwa tygodnie temu UEC znów zaczyna się palić. Ewidentnie czuć zapach palonej elektroniki. Co może palić uec? Jakieś zwarcie? Zapach dochodzi z zacisku na skrzynce bezpieczników. Żaden bezpiecznik narazie nie jest spalony.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
A no właśnie. Jak masz ten stary UEC, musisz go rozebrać i zobaczyć gdzie był najbardziej zjarany. Może się uda ustalić co mu zrobiło kuku.

wiszu00

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
A no właśnie. Jak masz ten stary UEC, musisz go rozebrać i zobaczyć gdzie był najbardziej zjarany. Może się uda ustalić co mu zrobiło kuku.
Najbardziej zjarany jest przy zacisku. Więc wygląda na to jakby dostawał za dużo prądu, dobrze rozumiem? Wina alternatora, może regulator napięcia?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Zdjęcia zrób i pokaż. Tam choćby szło 24V to Ci uwali wszystkie stery w samochodzie, ale nie zjara tak zacisku.

Styber

SuperMechanior
Punktów
55
Pisałeś wcześniej, że:
bezpieczniki i bezpiecznik f24 oraz f25 jest przepalony

...więc ja bym to na Twoim miejscu potraktował jako punkt zaczepienia.
Sprawdź dokąd dokładnie idą te zasilania, bo urządzenia z nich zasilane mogą być przyczyną.

wiszu00

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Nie mam już cierpliwości do tego auta... Dzisiaj je oddalem do polecanego speca od elektryki. Siedzi nad tym już ładne kilka godzin. Potem dam znać co z tego będzie.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Ten stary UEC jest tak zjarany, że ja jebie, ciężko będzie mu przeprowadzić sekcję zwłok. Ten "nowy" warto sprawdzić gdzie się zaczął jarać i analizować.

Do góry Bottom