• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra C - problem z oświetleniem tylnym

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Witajcie,
mam problem z vectrą C 2006, 1.9 jtd automat.
Klient przyjechał z brakiem świateł
-postojowej tylnej prawej (w nadwoziu) lewej (w klapie)
- kierunkowskazu lewego tylnego
- jednego cofania i jednego stopu, podświetlenia tablicy rejestracyjnej.
W dodatku przestał otwierać się bagażnik.
Myślałem, że jakimś cudem od dłuższego czasu nie wymieniał żarówek i po kolei siadły.
Sprawdzone, co było to do wymiany ale dalej żadnego progresu.
Na początku podejrzewałem przelotkę, ale po obejrzeniu wyszło, że cała. Dalej nie rozwiązałoby to problemu świateł w nadwoziu.
Szybki research na forach, moduł Rec, podobno częsty przypadek.
Wymiana, zakodowanie. I dokładnie bez zmian, dalej brak tych samych świateł.
Styki w lampach sprawdzone...
Co dalej? ktoś poradzi? albo poratuje schematem od Rec do lamp?
Będę zobowiązany
z góry dzięki

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Sprawa rozwiązana. Musze się przyznać, mój błąd.
Okazało się, że klient wcześniej sprawdzał sobie bezpieczniki i pozamieniał je miejscami. Ja tylko sprawdziłem po kolei każdy czy jest dobry.
Po ułożeniu wedle rozpiski, światła zaczęły działać.
Dzięki za pomoc !

vancouwer

Początkujący
Punktów
0
witam i przejde od razu do problemu z jakim borykam sie---note 1,5 dci 2010 r---na zimnym odpala po dlugim kreceniu---kontrolka swiec 3,4 sek a drugie podgrzanie tylko mignie--elektryk stwierdzil ,ze swiece dobre,przekaznik swiec tez ,ktory jest polaczony z podgrzewaczem plynu i sa tam 4y swiece i podobno tam sa spalone i ze po ich wymianie wszystko wroci do normy bo przez nie czas itd jest odcinany itp---czy tak moze byc???

Markson43

SuperMechanior
Punktów
144
Miasto
Rzeszów
Okazało się, że klient wcześniej sprawdzał sobie bezpieczniki i pozamieniał je miejscami.
Ale co to za różnica jak są pozamieniane miejscami?????
Wiadomo wartośći muszą się zgadzać ale na chwile nic nie szkodzi cyba że zostawił puste miejsce gdzie miał być bezpiecznik?
Doprecyzuj rozwiązanie ...!

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Ale co to za różnica jak są pozamieniane miejscami?????
Wiadomo wartośći muszą się zgadzać ale na chwile nic nie szkodzi cyba że zostawił puste miejsce gdzie miał być bezpiecznik?
Doprecyzuj rozwiązanie ...!
W zależności od wersji wyposażenia było dużo dodatkowych miejsc na bezpieczniki, tak je pozamieniał, że tam gdzie miało być nie było.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
144
Miasto
Rzeszów
Okazało się, że klient wcześniej sprawdzał sobie bezpieczniki i pozamieniał je miejscami

Myśl jak chcesz ale zamiana ich miejscami to dla mnie zamiana miejscami a nie włożenie w inne miejsce !!!!!!!
A amperaż zostaw w spokoju i czytaj z głową.

Janusz.garage

SuperMechanior
Punktów
51
A amperaż zostaw w spokoju i czytaj z głową.
Ty chyba zaczynasz przygodę z motoryzacją?
Nie wiesz, że jak ktoś "sprawdzał bezpieczniki" to znaczy, że trzeba po nim od nowa wszystko poprawić łącznie z lokalizacją bezpieczników?

Okazało się, że klient wcześniej sprawdzał sobie bezpieczniki i pozamieniał je miejscami

Myśl jak chcesz ale zamiana ich miejscami to dla mnie zamiana miejscami a nie włożenie w inne miejsce !!!!!!!
Czyli jak zrozumiałeś, że zamienił czerwony z czerwonym a niebieski z niebieskim?

Do góry Bottom