• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vivaro 2.0 cdti 115km

mateusz555222

Początkujący
Punktów
0
Witam. Mam problem z moim vivaro. Kupiłem uszkodzonego niepalącego. Stał pół roku z odłączonym prądem i bez silnika. Walnięty był rozrząd, głowica zregenerowana, rozrząd nowy. Ciśnienie jest ok 30bar. Niestety silnik nie pali. Udało mi się ustalić następujące kwestie:
- komputer pokazuje błąd czujnika wałka rozrządu (brak na nim rezystancji)
- zawór na pompie wtryskowej ma odpowiednią rezystancję
-zawór na listwie wtryskowej i czujnik ciśnienia paliwa również ma odpowiednią reż
- po podpięciu manometru na wyjściu z pompy wysokiego ciśnienia pokazuje 10bar i spada
- ciśnienie wstępne na poziomie 4bar
Wstępna diagnoza pompa wtryskowa, ale czy na pewno? Co generalnie steruje pompą?

johnny100

Gaduła
Punktów
16
Czujnik wałka to nie sprawdzasz omomierzami a oscyloskopem albo od bidy diodą ,a wcześniej masy i zasilania sprawdź. A pompą ,a właściwie zaworem dozującym steruje ECM. Musisz sie dowiedzieć czy zawór bez prądu jest otwarty czy zamknięty do poprawnej diagnozy jak i jaki procent sterowania jest przy rozruchu.

mateusz555222

Początkujący
Punktów
0
Czujnik wałka to nie sprawdzasz omomierzami a oscyloskopem albo od bidy diodą ,a wcześniej masy i zasilania sprawdź. A pompą ,a właściwie zaworem dozującym steruje ECM. Musisz sie dowiedzieć czy zawór bez prądu jest otwarty czy zamknięty do poprawnej diagnozy jak i jaki procent sterowania jest przy rozruchu.
No dobrze. Postaram się to ustalić... do diagnostyki mam Delphi... może coś zdziałam
Przy rozruchu do listwy dochodzi paliwo więc chyba jest otwarty

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Długie kręcenie bez odpalenie wygeneruje błąd wałka. Czy wałki są te co fabryka tam włożyła bo 2.0 dci miały różne wałki . Chodzi i ilość punktów w miejscu czytania czujnika.

Do góry Bottom