• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volkswagen Golf VI R20, 2.0 TSI DSG. Pomocy.

Slawusss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kalisz
Witam, kupiłem golfa 6R z uszkodzonym silnikiem (dziura w tłoku).
A wiec, silnik rozebralem, tłok wymieniłem złożyłem wszystko.. silnik odpalił pracował bardzo ładnie.
Po przejechaniu 20KM wystąpiły te same objawy, czyli jak przed wymiana tłoka, jakby znowu się uszkodził.
Czy macie jakieś pomysły, co może uszkadzać motor?
(Samochód jest po profesjonalnym chip tuningu, 350)
Tutaj zdjęcie tłoka jak wyglądał przed wymiana.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
wrzuć serię i nie będzie topił ... dysza olejowa od dołu może zatkana.

wuzio

Uczestnik
Punktów
9
Jak tylko problem na jednych cylindrze to leje wtryskiwacz. Od softu problem by był na wszystkich czterech. Może być oczywiście problem z dyszą natrysku oleju od dołu, a z tego co pamiętam ma dodatkowo mechaniczny zawór załączania przepływu na podwyższonym ciśnieniu oleju w magistrali. Ale podaj kod silnika. Jednak czy kilka km bez natrysku oleju spowodowało by takie nadtopienie denka, jak te silniki przy niższym ciśnieniu oleju nie mają tego natrysku w ogóle. A wątpię że po wymianie jednego tłoka silnik dostał ostro w palnik, a zrobił 20km.
Dodatkowo na gładzi nie widzę śladów zatarcia - na tym jednym zdjęciu które jest- a tłok stopiony i odparowany. Dodatkowo czy te widoczne "kulki metalowe" na powierzchni tłoka są z tego samego stopu co tłok?

Slawusss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kalisz
Ta sama usterka wystąpiła przy spokojnej jeździe, do 3.3.5 obrotów.
Kod silnika CDLF, tłok został założony oryginalny.. Ale czy tłok byłby w stanie się wypalić przez tak krótki odcinek, nawet jeśli wtryskiwacz by lał? .

Slawusss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kalisz
A czy orientuje się ktoś, jeśli mam oznaczenie CDLF, to jakiś inny blok typu CDL, albo CDLA podejdzie ?

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Według etki bloki w CDLC,CDLF, CDLG, CRZA są takie same.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
EGT zbyt wysokie, należy zweryfikować AFR a wtryski wysłać do przeglądu lub wymienić na inne także sprawdzone. Słabo.

Slawusss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kalisz
A jednak, okazało się się teraz na pierwszym tłoku nie ma ciśnienia, wymieniany tłok jest w porządku.. wszystkie świecie brudne od oleju.
Czy uszkodzenie głowicy wchodzi w gre?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
do wymiany wszystkie tłoki i pierścienie z serii nie wymienionych. Zgrzany silnik i tyle.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Szukasz pomocy nie precyzyjnie opisując i wprowadzasz ludzi w błąd. Potem wychodzą jakieś dziwne teorie spisku. Po złożeniu piszesz zrobił 20 km i to samo, nie to samo bo na innym cylindrze , a to k.......wa wielka różnica. Mógł być przegrzany, ale wątpię żeby tłoki były do wymiany (moje zdanie)
Ta gładź ocalała po tym tłoku? chyba nie, na 90% gładź porysowana będzie wpier.... ał olej, ale nie chcę się zakładać. Chyba auto idzie na handel, nieważne. Ktoś tu napisał że gładź jest ok, ciekaw jestem jak on to kurna zobaczył dziwne bardzo dziwne h z tym.
Chłopaki dobrze napisali, chłodzenie tłoka od spodu coś tu mi śmierdzi.
Nie napisałeś jak pokazała się ponowna usterka: grzał się? zaczął na jednym nie pracować? nagle? sukcesywnie? kopci? Nie ma ciśnienia z kąt wiesz że tłok? jeszcze nie rozebrałeś, za mało precyzji w tych twoich wypowiedziach, potem ludzie piszą głupoty bo za mało info od ciebie mają.
Mam do ciebie pytanie coś mi stuka w lewym kole co to może być pomóż, proszę:(

EGT zbyt wysokie, należy zweryfikować AFR a wtryski wysłać do przeglądu lub wymienić na inne także sprawdzone. Słabo.

Jak bidna mieszanka to jest gorąco, ale tak szybko by wyjarało następny:rolleyes: wątpie. Coś tu śmierdzi ten tuuuuning.

Najpierw napisz człowieku z jakiej przyczyny nie ma ciś. na następnym cyl. bo tak będziemy pier........ć do wiosny. ps lubię takie przypadki, dawaj go do mnie :D:D:D

sidewind76

Gaduła
Punktów
7
Miasto
sosnowiec
Pewnie tuuuuuuuuuuuuuuning zbyt profesjonalny jak na ten wóz :) a tak poważnie ciężko coś powiedzieć jak nie ma pełnych informacji czy np był pomiar ciśnienia na tłokach po złożeniu czy głowica była sprawdzana na szczelność i wiele innych informacji że o parametrach pracy na tych 20 kilometrach nie wspomnę
a dużo zależy co za gufno ktoś tam wsadził w soft

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
kup kute tłoki w nad wymiarze, zrób szlif bloku, poskładaj to pojedź DELIKATNIE na wgranie serii d tunera dobrego. Dotrzyj silnik i zrób porządny program. T e silniki znoszą prawie 400km na seryjnych gratach. Pod warunkiem, że z głową poskładane.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Rzeź kolego zaszalał z tymi tłokami, chcesz chłopaka z torbami puścić. Mieliśmy na stanie Golfa V z Usa 2.0 tsi 230km po dłubnięciu u Tunera z Ukrainy na odp. właściciela za 500zł zrobiło się prawie 270km, więc +40km. Fajnie gania już ze dwa lata, nic się nie dzieje z silnikiem, aż za fajnie bo to ośka, czyli szukamy trakcji na drodze.
Bezpieczne dłbnięcie to podobno 40-50km i 70-80Nm. Jeżeli tak jest naprawdę, bo ktoś może marzy o takim aucie, to seria R-ki ma chyba 270km, a ponoć teraz 350km czyli +80km to niutków będzie ok +160. Czyli na mój rozum trzeba to porządnie zestroić, po prostu ktoś dał dupy z tym softem (chyba) za dużo wiatru w cylindrach za mało wachy.

Przyjeżdżali kiedyś do mnie z forum Golfa widziałem kilka projektów np. Golf 3 z 1.9 tdi Arl z czwórki, turbo Bmw 3.0, wydech 2.5 cala, duży intercooler, wtryski. No i co wielkie gówno tak ktoś stroił że za drugą próbą było ok. 260km, a niutków chyba z milion;), ale gnojom było mało, za trzecią próbą na większą moc, podniosło szpilki od głowicy, silnik do roboty. Nawet nie wyjechali na ulice wiecznie laweta. Zrezygnowali po tej akcji, przy takim wkładzie w prace, sprzedając następnym amatorom tuuuuuuuningu. Co było dalej nie wiem. Jeszcze na tym zarobili.

Do góry Bottom