Szczepan119
SuperMechanior
- Punktów
- 15
Witam wszystkich, Mam pytanie do was może ktoś lepiej zna temat. Otóż mam klientkę, która przyjechała żeby zdiagnozować problem z rozruchem silnika w Volvo C30 2.0 benzyna 2008rok (nie odpala). Pani poinformowała mnie, że w innym warsztacie 2 miesiące temu był zmieniany silnik w tym samochodzie z 1.8 na 2.0 bo tamten padł ale do tej pory nie było problemu i wszystko chodziło. Sprawdziliśmy podstawowe rzeczy tj:
-ciśnienie paliwa
-świece zapłonowe
-wtryskiwacze
-Synchronizację rozrządu
I okazało się, że przy samym kręceniu rozrusznikiem komora spalania jest dosłownie w kilka sekund pełna paliwa. Diagnoza - uszkodzone ECU bo akurat już miałem taki przypadek.
I teraz powstaje pytanie jakiego sterownika szukać?
W aucie siedzi obecnie Visteon ESU-411 o nr volvo: 30785146 --- S/N: YG5ZW8ANJM9K --- S/N: 0005013240
Szukać takiego samego i wgrywać mu jakoś mapę od 2.0 czy zrobić klona tego ? Może mapy z 1.8 a 2.0 się nie różnią niczym?
Jak patrzę po necie to sterowniki o tych numerach pasują i do 1.8 i do 2.0
-ciśnienie paliwa
-świece zapłonowe
-wtryskiwacze
-Synchronizację rozrządu
I okazało się, że przy samym kręceniu rozrusznikiem komora spalania jest dosłownie w kilka sekund pełna paliwa. Diagnoza - uszkodzone ECU bo akurat już miałem taki przypadek.
I teraz powstaje pytanie jakiego sterownika szukać?
W aucie siedzi obecnie Visteon ESU-411 o nr volvo: 30785146 --- S/N: YG5ZW8ANJM9K --- S/N: 0005013240
Szukać takiego samego i wgrywać mu jakoś mapę od 2.0 czy zrobić klona tego ? Może mapy z 1.8 a 2.0 się nie różnią niczym?
Jak patrzę po necie to sterowniki o tych numerach pasują i do 1.8 i do 2.0