• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

volvo s40, 1.9td 90KM 1998r. Małe napięcie na świecach żarowych.

maniek.2

Nowy
Punktów
0
Miasto
WROCŁAW
Panowie od pewnego czasu mam problem z odpalaniem mojej machiny. Dzisiaj podłączyłem miernik i zaobserwowałem,
-napięcie na akumulatorze to 12,3V-w momencie grzania świec 11,5V
-napięcie na świecach w momencie grzania 10,3V i rośnie do 10,9V
-napięcie na śrubie tej od dołu przekaźnika to 10,6V w momencie grzania, normalnie 12,3V

Mam pytanie-czy te wartości są normalne czy przekaźnik do wymiany,bo świece nowe marki MEYLE.
Objawy są takie,że po dłuższym postoju jak zgaśnie kontrolka grzania świec i go odpalę to zadymi i parę sekund szarpie lub odpali i zgaśnie dopiero po drugim odpaleniu jest ok. Jak potrzymam go jeszcze trochę po zgaśnięciu kontrolki świec dotąd aż wszystkie zółte zgasną to odpala w miare dobrze i jak zmierzyłem napięcie to wtedy właśnie jest na świecach 10,9V.
Przekaźnik zwiera oba styki, styki przeczyszczone, akumulator ma 5 lat ale kręci dobrze.

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
to nie wina śwec spadki napięcia będą im gorszy aku tym większe to normalne

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Najprawdopodobniej akumulator , a przekaznik się grzeje ? jak nie to nie ma się co czepiać

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Przy przekrojach przewodow do swiec spadek 1v to nic wielkiego tym bardziej ze swiece sa zapewne na 11v.
Sprobuje porzadnie naladowac akumulator i zmierz jeszcze raz te napiecia ;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ale podejrzewam ze są rozgrzane ile motorek ma przebiegu i jakie sprężanie ?

maniek.2

Nowy
Punktów
0
Miasto
WROCŁAW
Obudowa przekaźnika się nie grzeje, świece 11V, silnik po remoncie łącznie z wymianą pierścieni, jedyny mankament to popękane komory spalania wstępnego, ale panowie od regeneracji głowic powiedzieli, że niema tragedii i nie trzeba ich jeszcze wymieniać.Poza tym przed remontem głowica była w dużo gorszym stanie, sprężanie wynosiło po 24-25 a silnik palił od strzała nawet na mrozie. Też obstawiam aku.... ale dziwi mnie że dobrze kręci, przy słabym napięciu powinien nie dawać rady.....?

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Wszystko zalezy od rozrusznika. Moze trzebaby bylo przyjrzec sie miejscom polaczen swiec i przekaznika. Gdzies moze byc nienajlepszy kontakt elektryczny dlatego taki spadek...

A

autozibi

Uszkodzony akumulator lub włącznik elektromagnetyczny rozrusznika .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnie albo swiece do kitu , teraz nowe a do śmieci czasem .

Do góry Bottom