• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo S40 ? czy warto kupić to auto

have_fun1

Bywalec
Punktów
0
Witam Koledzy
Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem samochodu - rzecz jasna używanego, w przedziale wiekowym rocznikowo 2005-2009. Zainteresował mnie skandynawski osobnik - Volvo S40. W związku z tym kieruję się do was o fachową pomoc na co tak konkretnie zwrócić uwagę - i nie chodzi mi tutaj o banał rzecz jasna tylko o konkrety - czyli najczęstsze usterki, objawy jakiegoś poważnego problemu - może ktoś z Was kto posiada już wyżej wymieniony egzemplarz mógłby podzielić się ze mną jakimiś drogocennymi wskazówkami. W grę wchodzą 2 rodzaje silników 1.6 TDi lub 1.8 Benz.Z góry dziękuję za pomoc w dokonaniu wyboru.

S

sz.pak

Nie warto z tego rocznika. Poczytaj historię firmy Volvo. Volvo było już i Fordem. Teraz jest Chińczykiem. Jakość Made in China pomału wychodzi w warsztatach. Jak już Volvo to do 2001r. Takie mam zdanie.
Silnik?
1.6 naciągnięte dzięki Turbo do 115KM to zbyt mało na takie auto. Jak już co to D3 2.0 150KM by się nadał no ale 1.6?? 3 osoby, bagaż, pełen bak i ledwo jedzie.
Na silniki trzeba uważać. 2.0TDCi z Mondeo MK3 mają sporo problemów.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Punktów
0
Niestety to racja,chociaż wizualnie prezentuje się całkiem ładnie to jakość już nie robi wrażenia jak było to kiedyś. Jaki budżet ogólnie posiadasz na ten cel?

have_fun1

Bywalec
Punktów
0
Pytasz o budżet 30 tyś chcę przeznaczyć.Jestem trochę skołowany gdyż jak mówisz wizualnie podoba mi się ten model natomiast zaskoczyłeś mnie że tak słabym modelem jest. A z doświadczenia w tej cenie co mógłbyś polecić??

iparts

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
www.iparts.pl
30 000 to już trochę kasy na samochód i można naprawdę znaleźć wiele modeli natomiast najwięcej aut małych o małym silniku. Tobie można polecić np. Skodę Superb 1.9 TDI, Toyotę Avensis 2.0, a może Audi A4 1.9 TDI?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
bierz japonię lub korę odpuść sobie volva,fordy pugoty i inne historie to skarbonki bez dna auta wykonane na chwile 300tyś lub 5 lat i przewidziane złomowanie ze wszystkich producentów najbardziej szanują się skośnookie jeżeli będziesz jeździł w długie trasy owszem diesel jeżeli w okół komina ben+gazownia i do przodu

Piotr123456

SuperMechanior
Punktów
5
Jeśli chodzi o stare modele powiedzmy do 2001 to PSA śmiało możesz brać, nie rozumiem też opini o nowych citroenach powiedzmy C5 ale w benzynie 3.0 auta nie wysilone, całkiem OK ! Polecam KIA ale koniecznie bez FAP'u ! Jeżdżę dużo Kia Sportage 2.0 CRDI 114 km ju 9 lat i oprócz zatartego łożyska w tylnej piaście i zużytego przewodu CR od pompy do listwy nic się nie dzieje . Naprawdę polecam KIA !

olek39

Uczestnik
Punktów
0
Koledzy a macie jakieś konkretne dowody na poparcie tego że Volvo tak na jakości upuściło się? Też myślałem nad kupnem V tyle że bliżej rocznika 2000 bo mamony mniej

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
jeśli chodzi o jakość to wszyscy producenci odpuścili moim zdaniem najwięcej niemieccy , a poprawili koreańscy , ale to wszystko zalezy jeszcze kto co oczekuje od auta

koni2121

Uczestnik
Punktów
0
Nie no ale volvo to teraz jest o wiele słabsze niż to co było kiedyś :) podobno jeszcze blachy mają strasznie cienkie i słabe ;0

olek39

Uczestnik
Punktów
0
Ale to dziwne w sumie, volvo nadal dostaje przeciez 5 gwiazdek od NCAP, gdyby mialo cienkie blachy to by bylo malo bezpieczne czesciowo

Punktów
0
Do kwoty 30 tyś zł popatrz też na Hondę Accord z rocznika 2004-2005,spokojnie znajdziesz dobry egzemplarz,a jakość i solidność gwarantowana,to o wiele lepsza opcja:)

Do góry Bottom