• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo S60 skręcanie podczas hamowania.

niedozayebania

Początkujący
Punktów
0
Witam, chciałbym prosić forumowiczów o pomoc w diagnozie nieprzyjemnego zjawiska. Chodzi o to, że podczas hamowania, nie lekkiego ale takiego mocniejszego, samochód znosi w lewą stronę, konieczne jest skontrowanie o 2-3 stopnie żeby nie wyjechać na przeciwległy pas. Dodatkowo na dziurach słychać uciążliwe stukanie, odgłos dochodzi z przodu. Byłem na stacji diagnostycznej, diagnosta znalazł mi 2 rzeczy, końcówka drążka kierowniczego oraz tylne amortyzatory. Amorki dziś zmieniłem (odgłosy nie minęły), ale mechanik powiedział żeby końcówkę zostawić w spokoju, bo jest sztywna oryginalna nie ma co kasy wywalać w błoto. Znalazł za to następną usterkę, mocno wyeksploatowaną gumę lewego przedniego amortyzatora. Czy myślicie, że ściąganie oraz stuki mogą być spowodowane tą właśnie zużytą gumą? czy może coś się dzieje z listwą? jakieś pomysły?

niedozayebania

Początkujący
Punktów
0
konto zakładane po %%, chciałem zmienić ale nie umiem tego edytować :D

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
simerbloki do sprawdzenia guma do wymiany moze stawiac amora i dlatego sciaga

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
A cisnienie w kolach sprawdzone ??
To tez moze byc przyczyna :p

niedozayebania

Początkujący
Punktów
0
ciśnienie, tarcze, klocki, felgi, tuleje, sworznie w jak najlepszym porządku. siła hamowania sprawdzona na stacji diagnostycznej jest identyczna po obu stronach, podobnie jak zużycie amortyzatorów. Ostatnie dwie opcje to gumy amorków z łożyskami lub coś z listwą, ale fajnie jakby ktoś kto miał podobne objawy i podzielił się rozwiązaniem, trochę się zaczynam niepokoić o rosnące koszty utrzymania tego auta :p

niedozayebania

Początkujący
Punktów
0
panowie, gumy amortyzatora wymienione z łożyskiem, tuleje wahaczy wymienione, końcówka drążka dobra więc nie ruszaliśmy i nadal problem ze ściąganiem. Jakieś pomysły co to może być?

A

autozibi

panowie, gumy amortyzatora wymienione z łożyskiem, tuleje wahaczy wymienione, końcówka drążka dobra więc nie ruszaliśmy i nadal problem ze ściąganiem. Jakieś pomysły co to może być?
A może by tak sprawdził ten diagnosta siłę hamowania na kołach , może jest zbyt duża różnica i dlatego go ściąga .

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
Źle wspawana ćwiara... :)
A na poważnie zamień koła tył na przód. Może jest guma walnięta.

niedozayebania

Początkujący
Punktów
0
różnica w hamowaniu wynosiła z 2-3% to by nie miało wpływu, przegląd robiłem 24 grudnia, jeszcze mówiłem cepowi żeby dokładnie przetrzepał to nic nie znalazł... no nic pojadą na zakład który specjalizuje się tylko w zawieszeniach, niech tam dojdą, chociaż znając życie będą chcieli wymienić pół zawiechy jeszcze.
nie zna ktoś z was dobrego zakładu z geometrią kół w Bydgoszczy?

Do góry Bottom