• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VOLVO s60 t5 problem z abs i komfortem.

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Witam, pacjent to volvo s60 z 2001 roku, problem jest taki, że wywala błąd ABS od razu po zapłonie, mam drugi sterownik pompy i po podłączeniu nie pomaga. Nie wiem czy to związane, ale we wnętrzu nie działają grzane fotele, radio i na liczniku nie działa chyba komputer pokładowy, bo zamiast zegarka i danych są tylko kreski, choć jest wyświetlany komunikat o ABSie.

Nie można też wyłączyć stc.

Cała reszta systemów komfortu działa.

Auto troszkę stało i po słupku lewym leciała jakiś czas woda z szyberdachu z powodu rurki która spadła i troszkę poszło w okolice skrzynki bezpieczników(choć od absu są pod maską), ale to wszystko ogarnięte i auto wysuszone, bezpieczniki sprawdzone pod maską i we wnętrzu, przeczyszczone papierem.

diagnostyki Obd na razie nie zrobiłem, pożyczę interfejs do volvo w ciągu 2 dni i dopiszę jeśli coś więcej tam będzie, póki co sonduję temat.

Ostatnia edycja:

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
predkosciomierz dziala, ale licznik kilometrow nie nalicza.

Chyba sam doszedlem, widze sporo sniedzi na module CEM pod kierownica, to by tlumaczylo niedzialanie systemow z roznych parafii, bo i blad silnika jakis sporadyczny jest i nie dziala pare elementow komfortu i abs.

Czy ktos sie zajmuje tymi modulami na forum?

Ostatnia edycja:

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Niestety to nie Cem, został sklonowany z nowym i nic, wygląda na uszkodzenie sieci CAN, Diagnostyka to:
brak komunikacji can z czujnikiem kąta skrętu, abs+esp, audio. Za słaby sygnał po CAN> grzane fotele, przestawienie reflektorów, wyłączniki w zamkach pasów.

moduł silnika wywalił:
czujnik stop
moduł koła kierownicy
sygnał prędkości jazdy.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Podłącz to pod vide. KTS nie koniecznie wszystko widzi...

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
podłączyłem vide, o tyle jestem bogatszy, że wiem, że nie ma zasilania na bezpieczniku abs(po stacyjce, są stałe plusy do tłoczków), po stacyjce radio, po stacyjce zapalniczka, i ogólnie to co nie działa, to pewnie nie ma plusa po stacyjce, czyli czujnik kąta skrętu, grzanie foteli itd. Nie chodzi raczej o CAN.

Ma ktoś schemat jakiś czytelny do s60 2001 t3?

Jak sprawdzić kostkę stacyjki? nie znalazłem schematu od stacyjki do przekaźników nigdzie.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Ryj po kolei wszystko. Schemat w AD albo pokrewnych...

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Może sie przyda

Załączniki

• document(1).pdf
    163,7 KB · Wyświetleń: 14
  • document(2).pdf
    251,8 KB · Wyświetleń: 9
  • document(3).pdf
    158,4 KB · Wyświetleń: 8
  • document(4).pdf
    184 KB · Wyświetleń: 7
  • document(5).pdf
    319,4 KB · Wyświetleń: 6
  • document(6).pdf
    159 KB · Wyświetleń: 8
  • document(7).pdf
    248,3 KB · Wyświetleń: 6
  • document(8).pdf
    168,6 KB · Wyświetleń: 6
  • document(9).pdf
    1,6 MB · Wyświetleń: 6

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
dzięki za pomoc, sprawa rozwiązana, to przekaźniki, schematy które zamieściłeś niestety się nie przydały, bo już ogarnąłem temat wczoraj, ale doceniam chęci, nawet je przejrzałem, ale nie zauważyłem, żeby był tam schemat power supply od samej stacyjki, taki właśnie rozwiązał sprawę.

wilczek1118

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
kielce
dzięki za pomoc, sprawa rozwiązana, to przekaźniki, schematy które zamieściłeś niestety się nie przydały, bo już ogarnąłem temat wczoraj, ale doceniam chęci, nawet je przejrzałem, ale nie zauważyłem, żeby był tam schemat power supply od samej stacyjki, taki właśnie rozwiązał sprawę.
podrzuc mi prosze schemat tej stacyjki,mam ten problem ze swoim s60 t5 i tez brak kmunikacji po can z abs esp. to moze byc problem własnie

wilczek1118

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
kielce
gdzie dokładnie znalazłeś problem po ca-NIE BO MAM TO SAMO i obszukałem wszystko i te schematy nieopisane a ja troche na bakier z opisówką. stacyjka robiła problem?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
tomi4m10
Ostatnio widziany 24.05.2022

ta osoba nie zajrzała tu od maja...

Do góry Bottom