• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

volvo v40 1.8 16v 2002r - drastyczny spadek mocy

Pablo66

Początkujący
Punktów
2
pablo tu nie chodzi czy jestes czy nie -masz byc zadowolony-EFEKT KONCOWY SIE LICZY;)

a jak prawda okaze sie bolesna??? :(
To sobie kupie kolarzówkę heh
Prawda w moim przypadku będzie zbawienna bo będe wiedział na czym stoję i albo wymiana silnika albo......

No to chyba ja już udzieliłem odpowiedzi na tą zagadkę w tym temacie :)
Czyli masz na myśli elektrozawór od zmiennych faz ?
Bo z tego co się orientuje w tym zakresie obrotów powinien się załączać i się przycina tak ? Nie wiem czy dobrze rozumuje

DK1993

Bywalec
Punktów
8
Kolega toomi Ci juz podpowiedział. Możesz sprawdzić to sam. Zdejmujesz pokrywę cewek (chyba 4 torxy) po lewej stronie ujrzysz taki zawór z wtyczka,odkręć go i zobacz w jakim stanie jest sitko. Chyba jest razem z uszczelka

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
pablo -powoli dociera do ciebie co inni uparcie sugerują -pamietaj ze czasem banalna sprawa psoci bardzo duzo ;)

tomi .mądrego to i fajnie sie czyta;):D:D:D:D:D:D:D

Pablo66

Początkujący
Punktów
2
Jak będe miał chwilę czasu to na pewno się za to zabiorę.
A tak w ogóle to nurtuje mnie pewna kwestia odnośnie pojawiania się błędów w sterowniku. Zwłaszcza że samochód już od dłuższego czasu jeździ ewidentnie na zbyt bogatej mieszance, wcześniej jeździłem z rozwalonym kołem zmiennych faz no i mechanicy którzy sprawdzali kompresje nie zauważyli błędów związanych z wypadaniem zapłonu.
Możliwe jest żeby przez ponad 1,5 roku użytkowania samochodu nie pojawił się ani jeden błąd w pamięci sterownika ? Zwłaszcza że z tego co koledzy mówią z forum volvo model jest bardzo czuły na wypadanie zapłonu i miga kontrolka check.

DK1993

Bywalec
Punktów
8
Dekiel który trzyma wałki nie przecieka? Świece nie pływają w oleju? Tam wałki rozrządu blokuje się z prawej strony czy tak był ustawiany?

Pablo66

Początkujący
Punktów
2
Dekiel który trzyma wałki nie przecieka? Świece nie pływają w oleju? Tam wałki rozrządu blokuje się z prawej strony czy tak był ustawiany?
Świece sprawdzali gdy poprawiali rozrząd i są ok, a co do dekielka to nic mi nie mówili że coś jest nie tak, bo przeglądali cały rozrząd.

Pablo66

Początkujący
Punktów
2
No to chyba ja już udzieliłem odpowiedzi na tą zagadkę w tym temacie :)
Przy luzowaniu śrub zauważyłem jak zaczyna wyciekac olej spod uszczelki dlatego szybko je dokrecilem. Nie wiem czy taki wyciek jest normalny, bo nie chce narobić tam syfu.

Pablo66

Początkujący
Punktów
2
Eelektrozawór wydaje się być w porządku.
Wygląda na to że będą to popychacze zaworów tzw szklanki.
Najgorsze jest to że tyle co założyli mi nowy rozrząd a tu silnik do rozbierania. Nie wiem czy jest sens jeżdźenia z takim czymś ? Tzn czy nie przyczyni się to do zużycia innych elementów silnika.
Może jakiś ceramizer mógłby odwlec nieco wymiane bo szczerz mówiąc nie uśmiecha mi się ładować kolejnych 2 tys w to gowno.

Do góry Bottom