• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

volvo v40 1999 rok 156000 km'jaki olej do silnika 2.0 bezyna 140 ps wolnossący

maciek volvo v40

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
hamburg
Witam wszystkich forowiczów ,zamierzam się do wymiany oleju w silniku i niewiem za bardzo jakim zalać ,Volvo zaleca według książki 5w 40 ale czytał em na innych forach i dużo ludzi pisze ze 10w40 polsyntetyk jest lepszy to nie rozumie ,bo jeżeli producent tego silnika zaleca olej5w40 to jak można lac inny o innej lepkości ,i piszą zęby nielac kastrolu magnatec bo ze niby te molekuły przylegają do części silnika a po czasie zalepiaja się kanały itd. A i też wyczytalem ze polski kastrol jest w 4 literowych bankach co ja tu w Niemczech się nie spotkałem z żadna banka 4l tylko 5l castrol no i ewentualnie dokupuje się 1l na dolewke,poradzcie cos ja czaje się na olej liqui moli 5w40 toptec 4100,to też dobra firma i nie prze reklamowana chociaż jak mobil 1 czy castrol olej drogi bo reklama wyliczona w cenę

www.MOTOBAJ.pl

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Mrągowo
www.MOTOBAJ.pl
Witam

o olejach piszą już w innych postach, ale jeszcze raz
Nie mam pojecia dlaczego panuje zasada, że jak samochód ma powyżej 150000km to
lej 10w-40....
Olej 5w-40 składa się z bazy olejowe i około 300 dodatów. 10w40 składa się z bazy i
około 120dodatków. WNIOSEK JEST OCZYWISTY.
Co do producenta, znowu mozna pisać ksiażkę. Kup taki jak uważasz, ale weź pod uwagę
możliwość dolewki, tnz. nie każdy olei kupisz po drodze w cpn gdyby co..

Pzdr

Do góry Bottom