• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

volvo v40 d4 190km manual a bmw e90 320d n47 184km automat które tańsze w utrzymaniu

NikoPonadPrawem

Początkujący
Punktów
0
Witam Panowie może ktoś mi pomoze :) mam na oku dwa modele aut jedno to volvo v40 d4 190km przebieg 193tys km a drugie e90 320d 184km lci 2011r przebieg niecałe 150tys km potwierdzony

które z tych aut będzie tańsze w utrzymaniu? pytam bo tak bmw->rozrządy strzelają,problemy z egr/chłodniczką spalin.Auto jest w automacie.Odpada dwumas ale za to wymiana oleju w skrzyni z miską zf plus tulejki bo to skrzynia zf 6hp21 około 2500zł
plus inne duperele.,

Volvo rozrząd na pasku więc koszt o wiele tańszy,ale słyszałem,że w d4 i d3 5 cylindrów pękały bloki... skrzynia jest manualna zaś dwumas ze sprzęgłem do d4 to koszt około 4300zł :) nie wiem własnie jak z żywotnością dwumasy/turbiny w tym d4? wie ktoś moze? auto ma niby oryginalne 193tys przejechane.. a takie magiczne 200 to chyba juz pod turbo i dwumas?

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Ja też mam podobny dylemat. Blondynka z sąsiedniej klasy, inteligentna, ładna z dobrego domu z aspiracjami czy dwa lata młodsza, najstarsza z szóstki rodzeństwa, zaradna i bardzo miła i ładna.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
485
Miasto
Okolice Krakowa
@NikoPonadPrawem, pośrednio sam sobie odpowiedziałeś ;) Generalnie koszty utrzymania mogą być podobne, nie licząc tego rozrządu. 6hp21, to nie przypominam sobie, żebym tulejki robił w jakimkolwiek samochodzie z przelotem poniżej okolic 300tys km. Rozrząd w N47 też potrafi ponad 200tys km zrobić i raczej w większości przypadków, daje o sobie wcześniej znać przy porannym rozruchu. Na Twoim miejscu chyba brałbym to co się bardziej podoba.

@botek, jak ja Ci chłopie zazdroszczę :p Bierz obie, tylko tak, żeby się o sobie nie dowiedziały :p

Do góry Bottom