• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo v50 2,4 benzyna nie włącza sprężarki klimatyzacji.

maciuś1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łaszczów
Witam.
Trafiło do mnie auto jak w temacie na niedziałające nawiewy. Uszkodzony siłownik elektryczny od kierunku nawiewu. Po wymianie siłownika , wyszukaniu nowych komponentów i kalibracji wszystko z nawiewami ok
tylko nie włącza się sprężarka klimatyzacji. Sprawdzony czynnik, czujnik ciśnienia - wszystko ok. Do ecu silnika dochodzi sygnał włączenia sprężarki ale z ecu na przekaźnik już sygnału nie ma. W testach elementów wykonawczych z ecu silnika można załączyć sprężarkę i zaczyna chłodzić. W międzyczasie pokazała się kontrolka braku ładowania na desce i ecu silnika zarejestrował nieprawidłowość w działaniu sterownika alternatora (napięcie w tym czasie wynosi 14,4V). Kontrolka zapala się i gaśnie w różnych odstępach czasu lecz ładowanie jest ciągle na poziomie 14,4V. Moje pytanie brzmi: jeżeli ecu silnika zarejestruje błąd alternatora to nie załączy sprężarki klimatyzacji ? Proszę o pomoc gdyż utknąłem i nie wiem gdzie dalej szukać.

maciuś1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łaszczów
Testy robię VIDA. W sumie autocom parametry pokazuje podobnie tyle że nie ma tylu opcji ręcznej aktywacji podzespołów.

Ravenixx

Początkujący
Punktów
1
Witam mam taki podobny samochód z tym że volvo s40 2.4 u mnie sprężarka też nie chciała się załączać ponieważ w układzie nie było czynnika bo miałem skraplacz dziurawy po naprawie wszystko ok .

Ale wracając do twojego problemu skasuj wszystkie błędy i następnie odepnij akumulator na 15 minut i wtedy zapuść silnik na 20 minut i podłącz vide pierwszy błąd jaki się pojawi powinien ci powiedzieć gdzie jest problem reszta to będzie z reguły następstwo tego pierwszego .

Również mam vide wiem co pisze , bez obaw :)

A i jeśli chodzi o twoje pytanie nt sterownika ecu mówmy po imieniu Denso to niestety sterownik który tam masz jest mocno zaawansowany i nawet serwis volvo ci nie odpowie na to pytanie.nazwał bym to kolokwialnie własną inteligencją, ale nie o tym mowa.

Ja obstawiam słaba masę na silniku lub na kielichu amora .

Powodzenia :)

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom